Ungaria începe a treia rundă de vaccinare disponibilă de la 1 August

În cadrul unei emisiuni de radio, prim-ministrul maghiar Viktor Orbán a declarat că cei care își doresc să fie vaccinați cu a treia doză de vaccin o pot face începând cu 1 august.

“Cantitatea necesară de vaccinuri este disponibilă, iar medicii vor decide cu ce tip de vaccin să vaccineze fiecare persoană.”

Premierul  Orbán a completat că nu este în favoarea obligării vaccinării, dar există o excepție, lucrătorii din domeniul sănătății sunt obligați să primească și al treilea vaccin împotriva coronavirusului.

“Deja au existat vaccinări fără de care nu s-ar putea lucra în îngrijirea sănătății. Această listă va fi acum extinsă cu una. Ei vindecă oamenii, așa că nu putem risca să avem lucrători în sănătate nevaccinați.”

De asemenea, copiii cu vârsta de peste 12 ani vor avea posibilitatea de a primi vaccinul contra coronavirus cu două zile înaintea începerii anului școlar, a mai spus Orbán. “In acest moment, aproximativ 13-14% dintre tinerii de 12-15 ani au primit deja vaccinul, iar în rândul tinerilor de 16-18 ani rata de vaccinare este de aproximativ 45%.”

Orbán și-a exprimat îngrijorarea din cauza noii tulpini delta și îndeamnă vârstnicii să se vaccineze:

„Putem salva oameni numai dacă aceștia își doresc să-i salvăm, adică dacă acceptă vaccinul. 15% din persoanele în vârstă nu au fost încă vaccinate împotriva coronavirusului” a subliniat el. „Acestea sunt expuse riscului, mai ales de la apariția variantei delta, care este mult mai contagioasă decât mutațiile anterioare. Persoanele în vârstă care nu au fost încă vaccinate, dar doresc să primească vaccinul, vor fi vizitate personal de medicii de familie și de rezidenți. Dar, chiar și așa, nu va fi obligatoriu ca bătrânii să primească vaccinul. Ei decid.”

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – dw.com