Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că atât el cât şi cancelarul german Angela Merkel se opun utilizării de către Rusia a energiei ca o ”armă”, o referire la gazoductul Nord Stream 2, prin care Rusia va livra direct gaze Germaniei prin Marea Baltică fără a tranzita Ucraina, relatează AFP

sondaj

”Deşi mi-am reafirmat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel şi cu mine împărtăşim absolut convingerea că nu trebuie să lăsăm Rusia să utilizeze energia ca o armă pentru a-i constrânge sau ameninţa pe vecinii săi”- a declarat preşedintele democrat, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a reafirmat că Ucraina trebuie să rămână ”o ţară de tranzit” pentru gazul rus, în pofida construirii unui gazoduct care va lega direct Germania deRusia prin Marea Baltică.

”Nord Stream 2 este un proiect suplimentar şi cu siguranţă nu este un proiect de înlocuire a oricărui tranzit via Ucraina. Orice altceva ar crea, evident, multă tensiune”- a declarat cancelarul german în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, a cărui administraţie şi-a exprimat rezerve cu privire la proiectul de construire a acestui gazoduct.

 

 

Sursă foto – spectrumnews.com