Comisia Europeană dă în judecată Ungaria din cauza politicii împotriva migranților

Comisia Europeană a intentat un proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Ungariei pentru că, în viziunea Comisiei, Ungaria restricționează ilegal accesul migranților la procedurile de refugiere, anunță DailyNewsHungary.

Legislația maghiară actuală impune cetățenilor țărilor terțe care doresc să între în Ungaria, obligativitatea de a depune  o scrisoare de intenție la o ambasadă a Ungariei de pe teritoriul UE și astfel de a obține o viză  specială de intrare în Ungaria. Conform Comisiei Europene însă, în temeiul unei directive europene privind refugiații, statele membre ar trebui să se asigure că cetățenii țărilor terțe care se află în interiorul sau la frontierele lor pot depune fizic o cerere de protecție internațională, chiar dacă nu au documente pentru a se identifica, considerând și că obiectivul declarat al legii maghiare de a stopa pandemia de coronavirus nu poate justifica astfel de restricții. Mai exact, Comisia Europeană acuză Ungaria că nu permite cetățenilor țărilor terțe să solicite azil direct la frontieră sau chiar în Ungaria, ci doar la o misiune străină, astfel restricționând în mod ilegal accesul la procedura de azil.

În replică, Centrul de Informare al Guvernului (KTK) a comunicat că: „Bruxelles vrea să permitem migranților să ajungă în Ungaria, astfel încât aceștia să își poată prezenta cererile de azil aici. Odată ajunși în Ungaria, solicitanții de azil nu vor pleca. Guvernul îi va proteja pe maghiarii care nu vor ca pământul lor să devină o țară de imigrație”.

În declarația KTK s-a dat ca exemplu cazul recent al unui migrant din Yemen care a fost acuzat de agresarea sexuală a unei femei în plină zi, într-un autobuz din Budapesta, în luna martie.

György Bakondi, consilierul șef pentru securitate internă al premierului maghiar a declarat:

„Considerăm că această procedură este legală și, în orice caz, împiedică consecința neintenționată a Ungariei de a deveni o țară imigrantă. Un număr mare de maghiari susțin acest lucru, iar guvernul maghiar rămâne consecvent în această politică de azil.”

György Bakondi a subliniat: „Alte țări care anterior au fost pro-imigrație, precum Germania și Danemarca, au început deja procese care contravin așteptărilor migraționale la Bruxelles.”

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto -Matt Cardy/Getty Images