Banca Centrală Europeană începe prima etapă pentru crearea unui euro digital

Banca Centrală Europeană a făcut miercuri un pas major spre crearea unui euro digital, aprobând aşa numita „fază de investigaţie” care ar putea duce la implementarea unei monede virtuale în aproximativ zece ani, notează Bloomberg.

Următorul pas va dura 24 de luni şi intenţionează să adreseze probleme cheie ale proceselor de dezvoltare şi distribuire, reiese dintr-o declaraţie a BCE.

De asemenea, instituţia a spus că nu va anticipa „viitoarele decizii cu privire la posibila emitere a unui euro digital. În orice caz, un euro virtual va veni în completarea cash-ului, nu îl va înlocui”.

Un euro digital, conform site-ului BCE, ar arăta „ca o bancnotă, însă în format virtual”. În realitate, o caracteristică importantă a monedelor şi bancnotelor – abilitatea de a efectua plăţi anonime în mediul offline – va fi extrem de greu de replicat.

Banca suedeză Riksbank a declarat că monedele digitale vor trebui verificate de un creditor extern pentru a se evita falsificarea, situaţie ce ar compromite astfel statutul de anonimitate.

BCE pare să fie recunoscut acest fapt, anunţând anul trecut că „eurosistemul ar câştiga cu uşurinţă încrederea cetăţenilor europeni ca instrument de plată în offline”, însă „anonimitatea ar putea fi scoasă din calcule”. Totodată, BCE a mai declarat că infrastructura pentru euro digital ar fi mai „verde” decât cea folosită de Bitcoin, folosind mai puţină energie prin comparaţie cu cea mai valoroasă criptomonedă din lume.

 

 

Sursă foto – bbc.com