Propunerea ministrului Educației – Toate probele de la Bacalaureat să fie sustinute în aceeasi zi, cu pauze între discipline

Sorin Cimpeanu a spus că nu exclude ideea organizării examenului de Bacalaureatul astfel încât toate probele să se desfăsoare într-o singura zi. Ministrul a mentionat perspectiva unui Bacalaureat bazat pe competențe, cu toate probele susținute în aceeasi zi.

„A fost o varianta, aceea de a da concursul de admitere inainte de Evaluarea Nationala. Este principiul pe care functioneaza foarte multe universitati occidentale – dau o pre-admitere, urmand ca in conditiile in care cei care au luat aceasta pre-admitere obtin diploma de Bacalaureat, devin automat studenti. La fel am fi putut aplica si aici (la admiterea in liceu – n.r.) acest principiu.

Dau un concurs de admitere in liceu inainte de Evaluarea Nationala, dupa care dau Evaluarea Nationala si nu conteaza cu cat promoveaza Evaluarea Nationala, ci doar sa aiba acest examen sustinut. Dar asta ar insemna sa supunem elevii de 14 ani la doua examene – concurs de admitere la liceu si Evaluare Nationala – ceea ce are dezavantaje, nu cred ca ne dorim acest lucru, in conditiile in care noi speram, ca intr-un viitor sa putem avea, de exemplu, un examen de Bacalaureat care sa fie sustinut in aceeasi zi, cu pauze intre discipline, cu pauze intre probe, asa incat sa putem verifica achizitia de competente de comunicare, de competente digitale, de competenta antreprenoriala, de competente de intelegere a unui text – dar toate sa fie date pe calculator in aceeasi zi, cu pauze intre probe. In viitor, nu acum”- a punctat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/SorinMCimpeanu