Alegeri parlamentare în Republica Moldova – pro-europenii au prima șansă la victorie, dar e nesigur dacă vor obține majoritatea

Cetățenii moldoveni își aleg duminică noul Parlament, în cadrul unui scrutin anticipat, după o campanie electorală tensionată, care a împărțit iarăși țara pe vechea linie de diviziune est-vest, dar, în plus, a adus în discuție în forță tema corupției. În competiție s-au înscris 23 de partide și blocuri electorale, dar doar câteva au șanse de a trece pragul electoral.

Sondaje

Ultimul sondaj a fost dat publicității marți. Este vorba despre Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, care a estimat că în viitorul Legislativ, care are un total de 101 mandate, ar accede doar trei formaţiuni. Conform acestui sondaj, PAS este creditat cu 43% din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 33%, iar Partidul „ȘOR”, cu aproape 8%.

Un alt sondaj, al Asociației Sociologilor și Demografilor, dat publicității în aceeași zi, a estimat că în Parlament ar intra încă un partid – Platforma „DA”. În schimb, acest sondaj a estimat că diferența dintre PAS (creditat cu 37,4%) și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (37,1%) este mult mai mică.

Cert este că dacă PAS nu va obține singur majoritatea, va avea o sarcină complicată în alcătuirea unei alianțe. „Dacă în parlament nu va accede Platforma DA, ci blocul lui Renato Usatîi, PAS se va pomeni în situația ingrată de a negocia cu acesta un guvern de coaliție”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

Între Rusia și Occident

Lupta anticorupție a fost, cel puțin pentru pro-europeni, una dintre principalele teme în campania electorală, altădată dominată de clivajul vest-est. Însă factorul geopolitic a jucat în continuare un rol important, vizibile fiind mesaje atât din partea Rusiei, cât și a Uniunii Europene.

Pentru UE, cel mai important mesaj a fost oferta unui plan de asistență financiară de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Planul de redresare economică este supus însă unei condiționări stricte. Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, prin care se cer progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special în lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru primirea asistenței financiare.

De partea cealaltă, Rusia a atacat în mai multe rânduri ceea ce a numit tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor. În plus, în iunie, Duma de la Moscova a adoptat o declarație vizând situația din regiunea transnistreană, în care acuză Moldova și Ucraina de „sufocarea Transnistriei”.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/maia.sandu