Totul va fi bine, Bella Italia!

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Acum mai bine de un an, Italia era una din țările cele mai grav afectate de Coronavirus, înregistrând zilnic sute de decese. Urma carantina totală impusă de autorități. „Bella Ciao”, în traducere „La revedere, frumoaso”, un popular cântec folk italian de protest care datează de mai bine de un secol, era cântat atunci la ferestre și balcoane de italienii separați fizic, dar uniți emoțional, solidari în fața morții.

 

Poate din această solidaritate izvorăște tenacitatea și spiritul de sacrificiu al gladiatorilor din Squadra Azzurra 2021. Meciul împotriva Belgiei, cea care ocupă prima poziție în clasamentul FIFA pe națiuni, a fost câștigat prin prestarea unui fotbal încântător, dar și datorită abnegatiei totale. Parcă inima întregii Italia a bătut cu putere aseară doar pentru fotbal, dându-le aripi sportivilor săi.

În opinia celor mai mulți specialiști, Italia a devenit pe parcurs cea mai bună echipă a acestui turneu. Cu inspiratul portar Donnarumma, cu nemuritorii Chiellini și Bonucci în fața acestuia, cu un Verratti care oferă siguranță dar și inventivitate spontană, cu un Chiesa inepuizabil și exigent cu ai săi colegi dar și cu sine însuși, cu un Insigne dozat cu încrederea lui Mancini și înzestrat cu un talent nativ, cu un Imobile care s-a zbătut fără rezultate aseară dar care este un golgheter desăvârșit, notabile aseară fiind însă doar minutele petrecute întins pe gazon, Italia a prezentat și aseară fotbalul frumos cu care ne-a bucurat până acum, un joc în viteză, cu multe devieri încercate și destule reușite, cu multe verticalizari rapide venite în urma recuperărilor în prima treime belgiană. Așa vine și primul gol, Verratti recuperează și pasează pentru golul lui Barella, în minutul 31. Aproape de finalul primei reprize, napoletanul Insigne înscrie poate cel mai important gol al carierei, după ce preia balonul aproape de jumătatea terenului și-l plasează apoi cu un șut magnific, spre vinclul porții lui Courtois.

Lipsiți de aportul decarului Eden Hazard, care avusese o evoluție bună în precedentele meciuri, De Bruyne, Lukaku dar mai ales Doku, prin rafalele sale greu de oprit pe partea dreaptă a defensivei italiene, au dat impresia că „generația de aur” a fotbalului belgian are puterea să revină în meci, dar golul din penalty doar a reaprins iluzii deșarte. Norocul nu a fost de partea Belgiei aseară. Norocul a fost de partea celor mai puternici. Pentru că Squadra Azzurra 2021 a fost mai puternică, chiar și cu acele câteva momente de suferință în apărare.

„Această înfrângere ne lovește foarte tare, dar știam că va fi un joc greu. Meciul ar fi putut merge în orice direcție, dar Italia a meritat să câștige aici”, a declarat după meci portarul belgian Courtois.

„Am meritat să câștigăm. Băieții au fost extraordinari în acest meci!”, a declarat antrenorul Mancini.

Deși încrâncenarea și duelurile tari nu au lipsit, căpitanul Chiellini, de altfel un jucător dur și încruntat mai tot timpul, zâmbește și se bucură de fotbal. În 2021 aveam nevoie de astfel de momente naturale, fără jucători care se privesc aproape permanent în ecranul stadionul, cu o admirație vecină probabil cu narcisismul.

Aseară nu au fost însă doar zâmbete în tabăra italiană. Excelentul Spinazzola, dreptaciul care joacă în partea stânga a defensivei italiene și care a urcat permanent în ofensivă creând mari probleme belgienilor, a căzut la pământ după ce a încercat un sprint pe lângă Thorgan Hazard. Spinazzola nu și-a mai putut stăpâni lacrimile, părăsind plângând terenul pe targă, în aplauzele belgianului Hazard și ale spectatorilor. Pentru el, coșmarul accidentărilor revine, după ce în ultimele 4 sezoane acestea l-au ținut departe de gazon timp de 67 de partide. Spinazzola părăsește Euro 2020, dar nu înainte de a salva un gol ca și făcut în fața lui Lukaku, în minutul 61. „Andrà tutto bene”, în traducere „Totul va fi bine”, mesajul de speranță rostit și desenat acum un an de atâția italieni, poate-l va încuraja acum și pe Spinazzola.

După ratarea calificării la mondialul din 2018, Italia avea nevoie de o renaștere fotbalistică. Iar aceasta s-a realizat la Euro 2021, ajutând poate și la renașterea optimismului națiunii italiene, după un an 2020 dur.

În semifinalele Euro, Italia va întâlni Spania, într-un clasic al fotbalului european, acestea fiind echipele care s-au întâlnit de cele mai multe ori la campionatele europene, de 7 ori.

Oare după acest meci vom spune Bella Ciao acestei frumoase echipe a Italiei? Indiferent de deznodământul întâlnirii cu Furia Roja spaniolă, mereu ne vom aminti de Squadra Azurra 2021 ca de Bella Italia.

 

 

Sursă foto – Stuart Franklin AP