Avertisment OMS – Țările sărace rămân în curând fără vaccinuri

Un număr mare de țări sărace care primesc vaccinuri Covid-19 prin sistemul global de partajare nu au suficiente doze pentru a continua programele, a declarat consilierul principal al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Bruce Aylward.

„Deși programul Covax a livrat 90 de milioane de doze în 131 de țări, acest lucru nu este nici pe departe suficient pentru a proteja populațiile de un virus care se răspândește încă în întreaga lume” – a mai spus acesta.

Îngrijorarea vine în contextul în care tot mai multe țări din Africa se confruntă acum cu al treilea val de infecții.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut ieri încetarea acumulării de vaccinuri de către țările mai bogate, pentru ca aprovizionarea țărilor africane sărace să se realizeze conform cu necesitățile reale. „La nivel continental, doar 40 de milioane de doze au fost administrate până în prezent în Africa, mai puțin de 2% din populație”, a concluzionat președintele sud-african.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aprovizionarea vaccinului împotriva COVID-19 în special în țările sărace este extrem de importantă, având în vedere că varianta Delta a coronavirusului, descoperită în India, este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum, fiind foarte contagioasă și răspândindu-se cu mare ușurință la persoanele nevaccinate.

 

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – oms.com