Astăzi, cinci stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului, ca semn de protest împotriva deciziei UEFA

„Dacă Munchen-ul nu are voie miercuri, atunci celelalte stadioane din țară vor trebui să-și arate culorile. Alăturați-vă acum, colegi de ligă!„, a fost apelul lansat pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al clubului Eintracht Frankfurt, Axel Hellmann. Iar răspunsurile au venit. Astfel, cluburile de fotbal din Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Köln și Frankfurt au decis ca stadionele lor să fie iluminate în culorile curcubeului, care reprezintă comunitatea LGBT,  în timpul ultimului meci din grupa F a Campionatului European de Fotbal, dintre Germania și Ungaria.

Conform Euronews, hotărârea cluburilor vine după ce UEFA a refuzat cererea consiliului orașului München de a-și ilumina stadionul în culorile curcubeului pe timpul meciului dintre Germania și Ungaria, spunând că înțelege intenția din spatele propunerii, dar „trebuie să refuze această cerere” din cauza contextului său politic.

Primarul München-ului a confirmat că a cerut UEFA permisiunea să umple Allianz Arena de culoare miercuri, într-un spectacol de solidaritate cu comunitatea LGBT din Ungaria, după adoptarea de către guvernul maghiar a unei legi considerate homofobe de organizațiile pentru drepturile omului și de către un mare număr de țări europene. După refuzul UEFA, primarul a declarat că în ziua meciului contra selecționatei Ungariei va ridica steaguri curcubeu peste primărie și va avea o turbină eoliană lângă stadion, iar Turnul Olimpic al orașului va fi și el iluminat în culoarea curcubeului. „Cu siguranță, la München nu ne vom lăsa descurajați să trimitem un semnal clar Ungariei și lumii”, a spus Reiter, după ce a descris decizia UEFA drept „rușinoasă”.

Și ministrul Germaniei pentru Europa, Michael Roth, a declarat că decizia UEFA este „amară, dar așteptată” și a cerut ca fanii care participă la joc să-și arate culorile pe stadion: „Dați un exemplu pentru diversitate și solidaritate cu persoanele LGBTI din Ungaria și din întreaga Europă! Drepturile LGBTI sunt drepturile omului!”.

De asemenea, și viceprimarul de origine română al Berlinului, Ramona Pop, a acuzat UEFA de ipocrizie. „Forul fotbalistic european,  întotdeauna fericit când este lăudat pentru acțiuni împotriva homofobiei și rasismului, dar care nu permite un stadion în culorile curcubeului, ca simbol al toleranței și diversității la Euro 2020. Ce spectacol slab, UEFA!”, a spus Pop.

Cererea primăriei din Munchen fusese dur criticată de ministrul de externe, Peter Szijjarto: „În Ungaria, am adoptat o lege pentru protejarea copiilor maghiari, iar acum în Europa de Vest se leagă de asta. Vor să exprime acest lucru incluzând politica într-un eveniment sportiv, care nu are nimic de face cu adoptarea legilor naționale. „

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – euronews.com