De ce este România singura țară din Uniunea Europeană cu profesori necalificați? Răspunsul cadrelor didactice – din cauza salariilor foarte mici

În anul 2021, în școlile din București încă mai predau cadre didactice necalificate, pe posturi pentru care nu au fost pregătite. În alte locuri din țară, în multe unități de învățământ, lipsa personalului didactic calificat pe disciplinele științifice – matematică, fizică, chimie – și în domeniul in­­formatică/TIC este acută.

În fața unei asemenea situații, întrebarea firească este ce se întâmplă în unitățile de învățământ din zonele rurale. Un reportaj de la Digi 24 arăta că trei din cei cinci „profesori“ ai unei școli din mediul rural erau necalificați: un agronom îi învăța pe elevi franceza, profesoara de geografie le mai preda alte patru materii, fără să fi urmat vreun curs de conversie profesională, în vreme ce la grădiniță preșcolarii aveau o educatoare care absolvise un liceu auto.

Studiile la nivelul Uniunii Europene arată că în clipa de față suntem singura țară din UE în care predau profesori necalificați, în condițiile în care la nivel european nu există cadrul didactic care să nu aibă cel puțin două specializări.

3.750 de necalificați predau în școlile din România anului 2021

În 2015, din totalul de cadre didactice active în învățământul preuniversitar, 5.000 erau necalificate; în 2018, 4.500 erau necalificate; în prezent, în 2021, potrivit președintelui Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, 3.750 de cadre didactice nu sunt pregătite corespunzător postului pe care îl ocupă și pentru disciplina pe care o predau. Cum s-a ajuns aici? De ce de 30 de ani se perpetuează această situație? Știm cu toții de ce: pentru că de trei decenii învățământul este subfinanțat și supus unor experimente nefericite care l-au făcut din ce în ce mai puțin atractiv pentru absolvenții buni și foarte buni. De aceea, pentru mulți sistemul de învățământ nu reprezintă decât o haltă și e tratat ca atare.

Potrivit liderului FSLI, în prezent, la nivelul învățământului preuniversitar, din cei 3.750 de necalificați angajați pe posuri de cadre didactice, aproximativ 700 sunt absolvenți de liceu, doar cu diplomă de Bacalaureat, iar restul, cu studii superioare.

„Este o situație unică în Europa, foarte gravă, spune Simion Hancescu. În țară, nu mai există niciun domeniu în care să vedem angajați fără studii corespunzătoare. Cum ar fi în domeniul sănătății să vezi angajați medici fără studii superioare sau mecanici de locomotivă necalificați în domeniu? Deci, nu avem echivalent, suntem unici și în România, și în Europa“- Simion Hancescu.

În condițiile unui salariu mic pentru debutanți, tinerii cu studii superioare nu sunt dispuși să meargă în zona rurală pentru a preda.

 

 

Sursă foto – alert24.ro