Ministrul Sănătăţii – personalul medical care nu este vaccinat va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează. Sindicate din Sănătate anunță că mai puțin de jumătate din personalul medical s-a vaccinat

Salariații din Sănătate, care nu s-au vaccinat anticoronavirus, ar putea suporta din propriul buzunar costul testării. Iar testările vor fi periodice, astfel încât pacienții care intră în contact cu ei să aibă un risc cât mai mic de a fi infectați, a declarat recent ministrul Sănătății, care are în vedere schimbarea cât mai rapidă a legislației.

„Din studiile noastre rezultă că suntem situați la nivelul Uniunii Europene, în jur de 47% din salariații din Sănătate sunt vaccinați anticoronavirus. Este rezultatul unui sondaj făcut de noi pe baza răspunsurilor primite din partea autorităților sanitare. Acestea ar fi datele noastre. E drept că de-a lungul timpului, autoritățile au raportat procente de genul 90%, noi am combătut de fiecare dată aceste procente, pentru că din punctul nostru de vedere nu erau reale. În primul rând pentru că baza de raportare era greșită, numărul de angajați din cele două sisteme – sănătate și asistență socială- era mult mai mare decât cei 250.000 la care se raporta Ministerul Sănătății. ” – a declarat la RFI, Gabriel Predica, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că „personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează”.

„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat” – a explicat ministrul Sănătăţii.

 

Sursă foto –