Adoptarea de către Parlamentul Ungariei a legii împotriva promovării homosexualității atrage numeroase critici internaționale și scoate din nou maghiarii în stradă

Legea adoptată ieri de Parlamentul maghiar, care aduce în același context legislativ pedofilia cu promovarea homosexualității în rândul minorilor, a stârnit un val de critici din partea unor lideri europeni sau a ambasadelor unor țări în Ungaria, care consideră amendamentele adăugate și aprobate ieri ca fiind împotriva legilor și valorilor europene.
Deși comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei avertizase încă de luni că „Modificările legislative propuse sunt contrare standardelor internaționale și europene privind drepturile omului. Este înșelător și fals să pretindem că modificările sunt introduse pentru a proteja copiii ”, legislativul maghiar a adoptat legea ieri, fără a ține cont de protestul masiv organizat în fața clădirii Parlamentului și nici de petiția semnată de aproape 100 de mii de maghiari.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis ca este “Foarte îngrijorată de noua lege din Ungaria. Analizăm dacă încalcă legislația UE relevantă. Cred într-o Europă care îmbrățișează diversitatea, nu una care o ascunde de copiii noștri. Nimeni nu ar trebui discriminat pe baza orientării sexuale”.
Ministrul de stat pentru Europa la Biroul Federal de Externe al Germaniei, Michael Roth, susține că noua lege a Ungariei discriminează grav persoanele LGBTIQ. Michael Roth a declarat că decizia din parlamentul Ungariei „reprezintă o altă discriminare severă a statului împotriva persoanelor LGBTIQ. Această lege este împotriva a tot ceea ce considerăm a fi valorile noastre comune europene”.
Deputatul european Guy Verhofstadt a făcut, de asemenea, observații puternice împotriva lui Viktor Orbán pentru adoptarea legii: „Orbán a folosit încă un alt instrument din cutia de instrumente Puțîn, ciocnind egalitatea și drepturile omului pentru a-și ascunde propria corupție în ceața pe care a creat-o.”
Intergrupul LGBTI al Parlamentului European subliniză că modificările încalcă mai multe legi ale UE, inclusiv Directiva privind serviciile mass-media audiovizuale, Directiva privind practicile comerciale neloiale și Carta Drepturilor Fundamentale.
Ambasada SUA și-a exprimat marți profunda îngrijorare, subliniind că „guvernele ar trebui să promoveze libertatea de exprimare și să protejeze drepturile omului, inclusiv drepturile membrilor comunității LGBTQI +”, adăugând comunicatului și un citat din discursul Pride Month Proclamation al Președintelui UȘA, Joe Biden: „Te vedem, te susținem și suntem inspirați de curajul tău de a accepta nimic mai puțin decât egalitatea deplină”.
De asemenea, Ambasada Republicii Irlanda la Budapesta a emis o declarație în care condamnă secțiunile anti-LGBTQ ale noii legi: „Respectarea drepturilor omului și promovarea drepturilor omului au fost întotdeauna și vor continua să fie o piatră de temelie a politicii externe a Irlandei”.
Miercuri seară au avut loc noi proteste ale societătii civile maghiare împotriva legii care interzice afișarea de conținut pornografic sau orice conținut care încurajează schimbarea de gen sau homosexualitatea către minori, interdicție valabilă și pentru reclame, emisiuni TV, filme sau cărți. Protestatarii s-au adunat în fața biroului președintelui maghiar János Áder, cerându-i acestuia să nu promulge această lege.

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – dw.com