Parlamentul maghiar a adoptat astăzi proiectele de lege care interzic orice conținut media care prezintă sau promovează homosexualitatea către minori

Mai exact, potrivit noilor amendamente, tinerilor sub 18 ani nu li se poate afișa conținut pornografic sau orice conținut care încurajează schimbarea de gen sau homosexualitatea. Acest lucru este valabil și pentru reclame și emisiuni TV. De asemenea, legea stabilește întocmirea unei liste a organizațiilor cărora li se permite să organizeze sesiuni de educație sexuală în școli, organizațiile fiind aprobate de guvern. În plus, educația sexuală nu poate promova schimbarea de gen sau homosexualitatea. Legea interzice și promovarea schimbării sexului în rândul minorilor în filme sau cărți.

Modificările legale au fost propuse săptămâna trecută de partidul conservator al prim-ministrului Viktor Orbán, descriind legislația ca un efort de a proteja copiii de pedofilie. Dar Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei, a declarat ieri că „Modificările legislative propuse sunt contrare standardelor internaționale și europene privind drepturile omului. Este înșelător și fals să pretindem că sunt introduse pentru a proteja copiii .”

Tot luni, în centrul Budapestei, la apelul a cinci organizații non-guvernamentale, a avut loc un puternic protest unde mii de oameni au cerut Parlamentului să voteze împotriva acestui proiect de lege.

„Acest proiect de lege este anti-copil, anti-familie și anti-uman”, a spus David Vig, directorul Amnesty Internațional Ungaria celor adunați în fața clădirii Parlamentului maghiar.

Pe lângă apărătorii drepturilor omului, au protestat împotriva proiectului de lege și secția LGBTQ a Societății Psihologice Maghiare, Asociația Maghiară de Publicitate și Asociația Națională a Jurnaliștilor Maghiari.

„Dreptul la informații de bază este încălcat dacă în anumite momente mass-media este obligată prin lege să tacă în fața unor fenomene reale, procese, diferențe mentale și biologice. Legiuitorul maghiar vrea acum să realizeze acest lucru. În plus, confundă două lucruri fără legătură, pedofilia, care poate fi legată de mai multe infracțiuni, și homosexualitatea și schimbarea genului, care nu pot fi în niciun caz considerate infracțiuni. „, a declarat reprezentantul Asociației Naționale a Jurnaliștilor Maghiari.

Unele grupuri pentru drepturile omului din Ungaria au comparat această lege cu o lege rusă discriminatorie din 2013 care interzice așa-numita „propagandă gay”, considerată pe scară largă că fiind un instrument de discriminare.

Marea parte a opozitiei maghiare a anunțat că va vota împotriva acestor amendamente sau că vor boicota votul.

 

 

Sursă foto – reuters.com