Mircea Geoană – Riscăm ca avantajul tehnologic al NATO să fie oarecum în erodare. China investește în fuziunea dintre stat și privat

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Digi24, după Summitul de la Bruxelles, că deși Alianța Nord-Atlantică are un avantaj tehnologic care a făcut-o lider mondial, acesta riscă să se “erodeze”. Oficialul NATO a explicat, pe de altă parte, că China investește “sistematic în această fuziune între stat și privat, mobilizează resurse, care nu sunt doar cele private sau nonguvernamentale, academice, cum facem noi în occident, ci pune și statul împreună cu acest complex civil, privat, militar”.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Mulțumim pentru acest interviu exclusiv, imediat după încheierea summit-ului NATO. Avem aici documentul cu toate concluziile, 79 de puncte. Aș vrea să încep cu prezența președintelui american, Joe Biden, care a spus că “America is back”, a resubliniat faptul că America susține în continuare tot ceea ce înseamnă NATO și aliații săi. Întrebarea este dacă nu cumva această susținere vine și cu mai multă responsabilizare a aliaților din UE?

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „E formidabil să poți să reunești familia NATO în persoană. Liderii noștri au venit. În sfârșit ne întâlnim în condiții mai aproape de normal. Prezența în premieră la un summit NATO a președintelui Biden reprezintă un moment foarte important.

Nu era neapărat neașteptată căldura, intensitatea și entuziasmul cu care președintele american a reconfirmat implicarea Americii în destinul acestei Alianțe. Nu era poate de neanticipat faptul că, în jurul mesei NATO, cei 30 lideri ai Alianței au reconfirmat, pe de o parte, capacitatea incredibilă a NATO de a se adapta unui context internațional în foarte mare evoluție și pe de altă parte să începem să ne uităm cun ne adaptăm în condiții practice, politice, militare, de securitate la acest context nou.

Nu putem să extragem prezența președintelui american la summit-ul NATO dintr-o suită de întâlniri foarte importante pe care Joe Biden le-a avut în weekend la G7, cu patru țări non-G7, democrații importante la nivel global, invitate.

Nu putem să nu ne gândim că mâine, după ce am avut acest summit de mare succes, președintele Biden va întâlni conducerea UE, cu altă dimensiune importantă, și pe 16, la Geneva, întâlnirea Biden – Putin (SUA – Federația Rusă) și este forte important că președintele american va putea merge la întâlnirea cu Federația Rusă cu întreg blocul democratic la nivel transatlantic și global, unit, solidar și foarte determinat”.

Continuarea pe Digi24.ro

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/mircea.geoana