România – 4 din 10 spitale nu raportează erorile medicale

Anul trecut, în plină pandemie, 42% din spitalele din România nu au raportat deloc evenimente adverse asociate actului medical, arată raportul „Siguranţa pacientului în actul medical”, primul raport independent din România ultimilor 30 de ani pe această temă.

„Aproape jumătate din spitale au raportat zero erori medicale şi asta e imposibil. Erorile neraportate se vor repeta şi vor ajunge să provoace daune reale pacienţilor”- spune medicul Constantin Radu, unul dintre autorii raportului ORS. Numărul medicilor care au rămas fără drept de practică cel mult 1 an este și el mic.

Observatorul Român de Sănătate a dat publicității joi, 10 iunie, datele primului raport independent pe tema siguranţei pacientului în România.

„Până acum 30 de ani, personalul medical era principalul blamat pentru erorile medicale. Dar discuţia a fost mutată, în zilele noastre, pe cauzele de sistem, precum dotarea insuficientă, epuizarea personalului medical, adesea insuficient numeric”- a explicat medicul Constantin Radu.

Scopul sistemelor de raportare este de a învăţa din erorile medicale, pentru a duce la eliminarea lor şi la un nivel cât mai mare de siguranţă a pacientului.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – france24.fr