Comisia Europeană anchetează Facebook pentru comportament anticoncurențial

Comisia Europeană a deschis o investigație formală asupra Facebook pentru a vedea dacă gigantul digital american a încălcat regulile europene de competitivitate prin utilizarea datelor utilizate pentru reclamă.

Investigația va determina și dacă serviciul de mici anunțuri publicitare “Facebook Marketplace” e legat de rețeaua sa socială, ceea ce ar fi o încălcare a legislației europene.

“Facebook e utilizat de aproape 3 miliarde de oameni și circa 7 milioane de companii cumpără reclamă pe Facebook, care colectează cantități uriașe de date despre activitatea utilizatorilor. Vom cerceta în detaliu dacă datele colectate dau Facebook un avantaj competitiv nepermis”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte pentru concurență al Comisiei Europene.

O investigație preliminară a Comisiei arată că Facebook ar putea distorsiona competiția în piața micilor anunțuri publicitare, potrivit comunicatului citat.

Facebook a primit amenzi până acum de la mai multe utorități naționale din state membre UE pentru modul de gestionare a datelor strânse de la utilizatori și este anchetată de Comisia Europeană și în alte dosare. Compania fondată de Mark Zuckerbeg a fost amendată de Comisie în 2017 cu 110 milioane euro pentru că nu a furnizat informații complete despre cumpărarea aplicației WhatsApp.

 

 

Sursă foto – facebook.com