Protest de amploare la Budapesta împotriva inființării unei universități sprijinite de statul chinez

Sambata a avut loc in Budapesta un amplu protest pasnic, impotriva deciziei de infiintare a Universității chineze Fudan in Ungaria, dar si impotriva partidului de guvernamant Fidesz. Alaturi de miile de manifestanti au participat si mulți politicieni din partidele de opoziție, arătând o imagine unificată a opoziției.

Anunțul guvernului Orbán că Universitatea chineză Fudan va deschide un campus la Budapesta a stârnit un val imens de indignare în Ungaria. Universitatea, care declara in documentele sale oficiale ca serveste ideologia Partidului Comunist Chinez, va fi amplasată în zona planificată a Orașului Studențesc din Budapesta. Costul investiției, care trebuie suportat de statul maghiar, se ridica la peste 500 de miliarde de forinți, aproximativ 1.5 miliarde euro, suma care depaseste intregul buget anual acordat invatamantului superior maghiar. Ungaria ar pune la dispozitie spatial unde s-ar construi campusul Universitatii chineze si o suma de aproximativ 270 milioane euro, iar restul pana la 1.5 miliarde euro ar veni ca imprumut de la statul chinez.

Manifestantii se declara extrem de ingrijorati de apropierea Ungariei de China, afisand mesaje precum “Noi nu vom deveni o colonie a Chinei”, in contextul in care guvernul maghiar a incheiat in ultima perioada o serie de activitati comerciale cu statul chinez, ultima fiind achizitionarea de vaccinuri chinezesti, desi acestea nu sunt inca testate si recunoscute de Uniunea Europeana.

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – telex.hu/ 444.hu