Contrar unor așteptări, nici luna mai, când a plouat și am avut parte de un aport semnificativ al energiei hidro, nu a calmat prețurile din piața de energie electrică. După primele cinci luni ale acestui an, prețul spot este dublu și jumătate față de cel din 2020 și, oricum, cel mai mare din istorie ca medie a acestui interval. Prețurile de serviciu universal plătite de populație cresc deja de la 1 iulie, iar speranțe de ieftiniri ulterioare nu se întrevăd.

sondaj

Luna mai, care tocmai s-a încheiat și în care am avut precipitații semnificative, nu a adus o ieftinire substanțială a prețurilor la energia electrică în piața spot, așa cum ar fi fost de așteptat. Tradițional, în această lună, ca și în precedenta, pe fondul abundenței apei, care conduce în general la o hidraulicitate crescută, prețurile în piața de energie au o tendință de scădere.

Însă datele agregate pe luna mai referitoare la evoluția prețului spot – prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) arată că energia tranzacționată pe piața de la București tot scumpă a fost.

Prețul mediu al PZU a fost, în mai 2021, de 289 de lei/MWh. În mai, prețul a scăzut puțin față de media lunii aprilie (cu 20 de lei/MWh), dar este dublu și jumătate față de prețul din luna mai a anului trecut. Percepția trebuie ponderată și de faptul că în mai 2020 țara era în lockdown din cauza pandemiei, cu efect reducerea consumului și a prețurilor.

 

 

Sursă foto -dw.com