Doi ani de la cel mai tragic accident naval din istoria recentă a Ungariei

În seara zilei de 29 mai 2019 a avut loc cel mai mare dezastru maritim din istoria Budapestei, acesta fiind totodata si cel mai grav accident fluvial de pe Dunăre din ultimele decenii. Barca turistică „Hableány” a fost lovită de vasul de croazieră „Viking Sygn” pe Dunăre, lângă Podul Margareta din Budapesta, la ora locală 21:05.

În urma coliziunii, barca de agrement, cu 33 de turiști sud-coreeni și cu un personal maghiar de doi membri la bord, s-a răsturnat și s-a scufundat în doar 7 secunde în Dunăre. 27 de persoane nu au supraviețuit accidentului, iar corpul unui turist sud-corean nu a fost găsit nici până în prezent.

În această dimineață a avut loc o comemorare a victimele tragediei. Pe parcursul comemorării, au fost plasate coroane de flori la capătul Pest al Podului Margareta, iar flori albe au fost aruncate în apă în memoria victimelor.

Căpitanul ucrainean al vasului de croazieră, Yuri C., a fost arestat și eliberat de mai multe ori de la tragedie; în prezent se află sub supraveghere penală. O acuzație de „conduită necorespunzătoare în traficul pe apă care a condus la victime în masă” și „35 de acuzații de lipsa acordare asistenta la fata locului” după coliziune, au fost aduse împotriva căpitanului în vârstă de 64 de ani, iar o condamnare la 9 ani de închisoare și interdicția de 9 ani de ocupare a functiei de capitan de vas au fost propuse. Inculpatul nu a acceptat sentința, iar procesul său este în desfășurare din septembrie 2020.

Pe data de 31 mai a fost inaugurat, pe malul Dunării, în dreptul Podului Margaret, un monument dedicat victimelor acestei tragedii.

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – Márton Mónus/MTI