În Ungaria a fost deschisă prima pădure memorială

În  Agostyán, la aproximativ 48 km nord-vest de Budapesta, există unica pădure memorială din Ungaria. Aici, cenușa decedatului poate fi îngropată în urne biodegradabile printre rădăcinile copacilor.

Ideea a fost pusă în practică  în  2012 de antreprenorul Imre Bihari. După un studiu îndelungat al pădurilor memoriale străine deja funcționale, împreună cu Maximilian Mayr Melnhof, care conducea mai multe astfel de păduri în Austria, își propune să stabilească o astfel de pădure memorială în Agostyán.

Imre Bihari a descris începutul ca fiind „o perioadă teribil de dificilă”, întrucât ideea era una nouă în Ungaria, nu exista cadrul legal, iar „oficialii au sprijinit teoretic, dar nu și în practică”. În cele din urmă, autoritatea locală Tata a fost cea care a desemnat-o loc de înmormântare și a protejat statutul pădurii.

Cenușa este îngropată în urne biodegradabile ecologice, printre rădăcinile copacilor. Numele defuncților sunt scrise pe mici plăci, pe trunchiurile copacilor.

„Acest lucru trebuie făcut într-un mod care să nu dăuneze copacului. Folosim o sondă pentru a găsi unde putem săpa 60 de centimetri fără să lovim obstacole, astfel încât urna să poată fi plasată acolo în pace și natură”, declară Attila Czumpf, managerul pădurii memoriale. „Prețurile aici sunt considerabil mai mici decât într-un cimitir convențional. Costul unui teren este cuprins între 20.000 și 200.000 de forinți (56 – 560 euro)”- a mai spus Czump.

Începând cu 2012, aproximativ două sute de oameni au fost îngropați în pădurea memorială Agostyán, de obicei familiile decedaților alegând copacii la rădăcinile cărora aceștia să fie îngropați. Au existat însă și  cazuri în care unii oameni au ales lemnul ei înșiși, planificând din timp propria înmormântare.

Pădurea memorială Agostyán face parte dintr-un domeniu de aproximativ 50 de acri, administrat de Fundația Natural Lifestyle. Există un sat eco și un han medieval autentic. Pădurea memorială acoperă mai mult de 6 acri și poate fi extinsă în viitor. Există aici o gamă largă de copaci: fag, stejar, arțar, carpen, tei și frasin, precum și pomi fructiferi sălbatici. În 2015, pădurea memorială Agostyán a fost chiar binecuvântată de un preot.

„Fiecare vine aici dintr-un raționament anume: fie au un puternic atașament față de natură și pădure  (având deja un tip de copac preferat), fie își  aleg arborele care emite o rezonanță cu spiritul lor” – afirmă managerul pădurii memoriale.

Bihari și Czumpf nu consideră pădurea memorială Agostyáa  ca o concurență a cimitirelor tradiționale, ci ca o alternativă. Aceasta oferă o „oportunitate” de a pune cenușa înapoi în natură, unde „memoria decedatului nu dispare, menținând metaforic ciclul vieții veșnice”.

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – https://telex.hu/belfold/2021/05/09/agostyan-tata-emlekerdo-riport