Prețul gazelor explodează de la 1 iulie din cauza liberalizării. Engie a trimis clienților o ofertă cu 25% mai scumpă

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, a început să trimită clienților înștiințări cu noile oferte, în condițiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, prețul gazelor crește cu 25%, de la 1 iulie.

La data de 1 iulie 2020, piața gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, sau să nu facă nimic, și să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la prețul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat.

Doar 28% dintre clienții casnici de gaze semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienților sunt încă în ultima situație: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul stabilit acum un an. Contractul, ca și prețul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2021, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract.

Conform Economica.net, Engie a început să transmită deja informări clienților în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie și le oferă soluțiile legale: fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o ofertă concurențială a Engie, fie nu fac nimic, și în această ultimă situație se va considera acceptată oferta pe care le-o trimite Engie, cu prețul la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să știe că, în orice situație, ca și până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.

Clienții au primit și primesc până la 30 iunie gazul la prețul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de rețea incluse, deci preț final fără TVA.

Engie le oferă acum Gas Start, la un preț de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum.

În concluzie, cei care nu-și schimbă furnizorul sau nu fac un nou contract cu furnizorul vech vor plăti mai mult.

 

Sursă foto – ft.com