Într-un interviu pentru revista Tribuna Învățământului, profesorul Andrei Marga vorbește despre ”Urgențele Educației”. Acesta formulează mai multe teze legate de reformă dar vorbește și despre ”experții îndoilnici” și ”exegeți de conjunctură”

sondaj

”Să recunoaștem că și în România s-a format în ultimele decenii o birocrație a educației, compusă din „experți“ îndoielnici și exegeți de conjunctură, care covârșesc vocea dascălilor autentici. A avut loc, totodată, o diferențiere nefastă, care a scindat și categoria dascălilor în politruci și profesioniști, în urma unei înțelegeri sumare a politicii. A scăzut vizibil nivelul celor care ocupă funcții în ministerul de resort – mai nou ajungându-se la premiera tristo-comică a selectării prin tragere la sorți la partid a secretarilor de stat.

În definitiv, câți dintre cei care decid în educația din România actuală au calificări și lecturile fundamentale cerute de funcție și sunt în stare de o analiză competentă? Dacă li s-ar da un extemporal? Deprofesionalizarea sau chiar neprofesionalizarea inițială i-a marcat evident pe prea mulți decidenți actuali din țară.”

Continuarea pe Tribuna Învățământului

 

 

Sursă foto – rfi.ro