Joe Biden, primul președinte american care recunoaște genocidul armean

Moartea a 1,5 milioane de oameni, masacrați în 1915 de Imperiul Otoman, este genocid. Este declarația oficială a președintelui american, care recunoaște pentru prima oară genocidul, negat de Turcia.

„În fiecare an, în această zi, ne aducem aminte de viețile tuturor celor care au murit în genocidul armean din epoca otomană și ne-am angajat să prevenim apariția unei astfel de atrocități, vreodată”- a afirmat Joe Biden, conform comunicatului remis de Casa Albă.

 „Începând cu 24 aprilie 1915, odată cu arestarea intelectualilor armeni și a liderilor comunitari de la Constantinopol de către autoritățile otomane, un milion și jumătate de armeni au fost deportați, masacrați sau au mărșăluit până la moarte într-o campanie de exterminare” – a adăugat Joe Biden.

Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este negat de Turcia.

Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat o „politizare de către terţi” a acestei perioade istorice. „Nimeni nu are de câştigat de pe urma faptului că dezbaterile – care ar trebui ţinute de istorici – sunt politizate de terţi şi devin un instrument de ingerinţă în ţara noastră”– a explicat Recep Tayyip Erdogan.

Turcia „nu are nicio lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa”, a declarat și ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

 

 

Sursă foto – dw.com