La Ministerului Educației se lucrează la o metodologie și la un chestionar care să permită colectarea, în mod anonim, a opiniilor elevilor cu privire la procesul de predare-învatare-evaluare.
Chestionarul va fi distribuit elevilor de gimnaziu sau de liceu de către dirigintele de la clasa și va fi completat anonim. Dupa ce sunt completate, chestionarele sunt distribuite mai departe profesorilor vizati.
Consiliul de Administratie al fiecărei școli va stabili concluzii referitoare la fiecare cadru didactic, pe baza chestionarelor completate de elevi.
Chestionarul de feedback „permite evaluarea procesului de învatare-predare-evaluare de către profesori, cu sprijinul elevilor, în scopul ajustării practicilor la clasă, în conformitate cu nevoile specifice ale beneficiarilor primari ai educației„.
Ce cred profesorii?
- „Cui îi este frică de evaluarea aia? Pe mine, unul, ma doare în cot de aceasta evaluare a profesorilor de catre elevi! Nu se va rasturna lumea, nu voi da note nemeritate niciodată pentru a obtine „calificative bune”; dacă un elev ma evaluează „negativ ” îi pot demonstra și cu „ajutorul” altor elevi, din acea clasă, că gândirea lui este eronată, că vrea performanțe pe spinarea altora sau fraudănd; dacă în clasele unde predau sunt note de la 1 la 10, îmi asum ca profesor de ce e asa; de cand e lumea, nu a fost nimeni de 10 sau doar de 2! Notele nu le pune profesorul, elevii și le pun prin ceea ce arată că știu, sau nu!”
- „Feedback-ul elevilor nu e neaparat ceva rău, din contră, ne poate fi benefic.
- ”Rămane însa să se pună în practică și evaluarea directorilor, a inspectorilor, a ARACIP-ului și a Ministerului Învatamantului de către dascali!”
- „Sa fie evaluati si parintii periodic, inspectorii scolari si ministrii, daca tot e la moda.”
- „Eu propun sa se inceapa cu ministru si toti functionarii din MEC, modelele noastre, care concep tot felul de modificari nerealiste si anacronice.”
- „De unde stie elevul daca profesorul a adaptat materia sau nu la nivelul clasei? Asa specialist este elevul de are competenta sa analizeze nivelul tuturor colegilor sai si sa cunoasca ce metode de predare invatare sunt cele mai adecvate in diferite contexte si situatii?De unde stim ca nu vor fi elevi rau voitori?Cat de obiectiva va fi aceasta evaluare?In cazul aprobarii astept ca toate categoriile bugetare sa fie evaluate de catre beneficiarii serviciilor lor: pacientii sa evalueze medicii, inculpatii judecatorii…etc”
- „Imi pare rau pentru invatamant. Aceste evaluari il vor trage in jos. Elevii slabi vor evalua profesorul negativ. Rezultatul? Profesorii vor da note nemeritate si vor reduce asteptarile. Rezultatele se vor vedea la evaluarile nationale. Si tot profesorii vor fi de vina. Noi ce facem? Pe când o evaluare pentru minister si toti cei care ne decid soarta?”
Sursă foto – daylimayl.com