Norvegia anunță că pacienții vaccinați cu AstraZeneca vor primi la rapel Pfizer sau Moderna

Conform Reuters, Norvegia le va oferi celor care au primit o doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 un ser pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) la rapel, a declarat vineri Ministerul Sănătăţii.

Norvegia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pe 11 martie după ce cinci cazuri grave de tromboze – din care trei mortale – au fost raportate la persoane relativ tinere şi care aveau până atunci o stare bună de sănătate. O altă persoană vaccinată cu prima doză a acestui ser a decedat în urma unei hemoragii cerebrale.

Autorităţile de la Oslo au creat un comitet de experţi care trebuie să publice până pe 10 mai un raport despre riscurile asociate vaccinului produs de AstraZeneca şi dacă se va continua campania de vaccinare cu acest ser, însă această decizie va veni prea târziu pentru cei care au primit deja prima doză din acest vaccin.

„Este necesară o clarificare cu privire la a doua doză înainte ca … comitetul să îşi prezinte raportul”- a declarat ministrul Sănătăţii, Bent Hoeie, într-un comunicat.

„Astfel, cei care au primit o primă doză de AstraZeneca vor primi a doua doză cu vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna”, a mai spus el.

Circa 135.000 de persoane, în principal angajaţi sanitari, au fost vaccinate cu AstraZeneca înainte ca Norvegia să suspende utilizarea acestui vaccin.

Norvegia devine astfel ultima ţară care oferă la rapel un alt vaccin persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, după Danemarca, Finlanda, Franţa şi Germania.

 

Sursă foto – dw.com