Florin Negruțiu (Digi24) – În două săptămâni maximum, vom avea mai multe doze de vaccin decât doritori

Jurnalistul Digi24, Florin Negruțiu, critică campania de vaccinare și vorbește despre o criză de încredere a românilor în autorități:

„Campania de vaccinare în mediul rural este un dezastru”, îmi spune un oficial guvernamental, care cunoaște bine cifrele vaccinării. „Oamenii sunt speriați de ce văd la televizor, stau toată ziua pe un singur post TV de unde li se spune că fac cheaguri de sânge de la vaccin sau chiar pot muri”, completează. „Sunt comune de 2000 de locuitori unde doar 15 oameni doresc să se vaccineze”, îmi dă un exemplu.

În două săptămâni maximum, vom avea mai multe doze de vaccin decât doritori. Vom fi la circa 3 milioane de oameni imunizați. Mai e nevoie de alte 6-7 milioane de români care trebuie convinși, ca să ajungem la rata de imunizare de 60 la sută. Atunci va începe greul.

Criza politică nu poate ascunde adevărata criză din România, cea de încredere. Propaganda antivaccinistă nu ar fi avut succes dacă statul n-ar fi dinamitat toate punțile de încredere între autorități și cetățeni. S-au deschis fronturi și conflicte inutile, s-au aruncat bani în presă în campanii de informare fără niciun impact, s-au călcat unii pe alții pe coadă și pe atribuții, s-au comis erori de comunicare stupide.

De abia joia asta șefii campaniei de vaccinare se vor întâlni cu BOR pentru o strategie comună pentru convingerea populației să se imunizeze. Biserica este chemată acum să medieze între stat și cetățeni, să dea un mesaj turmei de credincioși, să treacă de orgoliile și agendele politice ale unor înalți ierarhi. În loc de subiectul steril al corespondenței dintre V. Voiculescu și F. Cîțu, care este breaking news peste tot, ar trebui să discutăm de centre mobile de vaccinare amplasate în apropierea bisericilor, de caravane sanitare, conduse de medic, popă și primar în sate, de implicarea medicilor de familie (doar 25 la sută și-au anunțat până acum intenția să vaccineze pacienți în cabinetele lor), de crearea de centre de vaccinare în întreprinderi și companii private, de „Untold doar cu vaccin” etc. Mai sunt câteva zile până când veți vedea burtiere galbene cu „Șoc! Românii nu vor să se vaccineze. Revoluția a învins”. Are Coaliția de guvernare o strategie pentru faza următoare a campaniei de vaccinare sau are altă treabă, cum ar fi împărțirea lingurilor și furculițelor la partajul dintre premier și ministrul Sănătății? – a scris Negruțiu pe pagina de Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/negrutiu.florin