Cuba are un nou lider. După frații Castro, Miguel Diaz-Canel a preluat șefia țării și a Partidului comunist cubanez

Cuba a întors luni pagina fraţilor Fidel şi Raul Castro, odată cu retragerea celui din urmă la vârsta de 89 de ani, o schimbare cu puternică semnificaţie simbolică, dar care nu va schimba regimul.

”Cel mai revoluţionar în Revoluţie este să aperi mereu Partidul, la fel cum Partidul trebuie să fie cel mai mare apărător al Revoluţiei”, a subliniat Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, preşedinte al Cubei din 2019 şi ales acum prim-secretar al partidului de către cei 300 de delegaţi la congresul formaţiunii.

El a amintit anterior că pentru Cuba ”19 aprilie este o zi istorică”, luni fiind marcată a 60-a aniversare a atacului din Golful Porcilor, orchestrat de SUA şi dejucat de Cuba, un motiv de mândrie în această insulă.

Transferul puterii survine însă într-un moment critic pentru Cuba, afectată de cea mai rea criză economică din ultimii 30 de ani, de pandemie şi de consolidarea embargoului impus de SUA în anul 1962.

În timpul congresului, zeci de militanţi, jurnalişti independenţi şi artişti au scris pe Twitter că poliţia nu le-a permis să plece de acasă, un procedeu folosit pentru a împiedica orice adunare, în timp ce alţii s-au plâns că li s-au tăiat telefonul şi internetul.

De altfel, internetul a fost în ultimele luni motorul manifestării unor nemulţumiri sociale. În replică, partidul a adoptat o rezoluţie pentru consolidarea ”activismului revoluţionar pe reţelele de socializare” şi combaterea ”subversiunii” acestora.

 

Sursă foto – france24.fr