Interviu EXCLUSIV Alert24 cu Loránt Vincze (UDMR) – SUA nu mai este singura superputere a lumii, în timp ce China devine încetul cu încetul cea mai mare economie a lumii

Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

Astăzi îl avem invitat pe domnul Loránt Vincze, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, parlamentar european și președintele al Uniunii Federale a Naționalităților Europene.

 

Alert24 – Cum se situează partidul dumneavoastră pe eșichierul politic?

V.L – Uniunea Democrată Maghiară din România reprezintă întreaga comunitate maghiară, peste 85 la sută dintre maghiarii din România votează cu Uniunea. În rândurile noastre se regăsesc deopotrivă creștin-democrați, socialiști, liberali. Majoritatea însă este creștin democrată, cu orientare de centru-dreapta, întrucât aceasta este opțiunea politică care reflectă cel mai bine interesele maghiarilor din România, respectiv păstrarea identității naționale, conservarea moștenirii culturale a comunității, dezvoltarea regională și asigurarea de condiții bune de viață în zonele locuite de maghiari. Astfel, la mijlocul anilor 1990 UDMR a ales să devină membru al Partidului Popular European și al Internaționalei Centriste Creștin-Democrate, astfel pe plan european UDMR este membru al celui mai mare grup politic din Parlamentul European, fiind cel mai vechi membru din România, și unica forță politică din România care nu și-a schimbat numele, principiile ori sigla.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Mișcarea Legionară?

V.LRespingem ferm orice grupare extremistă ce își clădește existența pe ură împotriva unui grup din societate, care face apel la utilizarea forței pentru a produce schimbări, inclusiv înlăturarea unui guvern ales democratic. Mișcarea Legionară aparține unei pagini a istoriei României pe care nu dorim să o mai retrăim vreodată.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Partidul Comunist?

V.L – Comunismul a reprezentat perioada cea mai nefastă a istoriei contemporane. România încă nu și-a revenit pe deplin din marasmul în care s-a regăsit după cinci decenii de dictatură comunistă și socialistă, ce avea și un accent naționalist puternic. Această ideologie a distrus economia României, a îngrădit libertățile cetățenilor, a privat țara de posibilitatea modernizării și a dezvoltării. Este clar că pentru noi această ideologie utopică și periculoasă este de condamnat în termenii cei mai fermi și nu își are locul în societate.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici ai partidului dumneavoastră, care este cel mai demn de respect?

V.L – Esența politicii este concurența ideilor și a soluțiilor, dialogul și compromisul. Toate partidele ce respectă valorile și principiile democratice și instituțiile fundamentale ale statului sunt deopotrivă posibili parteneri și concurenți politici. Relațiile dintre partide sunt definite în mare parte de cine e la guvernare și cine e în opoziție. În ceea ce privește relația lor cu UDMR și dezideratele comunității maghiare, raportul cu partidele cu care colaborăm la guvernare ori în opoziție sunt de obicei pozitive, dar odată cu schimbarea conjuncturii politice se și pot deteriora relativ repede.

Alert24 – La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

V.L – Concepția salariului minim european reflectă o problemă europeană reală, decalajul de dezvoltare dintre țările membre ale UE. Introducerea unui salariu minim însă, ar crea haos fiscal în UE care doar din prisma României ar aduce o reducere a competitivității economiei și ar însemna o povară economică imposibil de surmontat. Este important să vorbim despre creșterea salariului minim și apropierea de media europeană, dar cu siguranță sfera privată din România nu poate fi forțată să ofere angajaților salarii de două-trei ori mai mari de la o zi la alta. O mare parte dintre companii și-ar reloca pur și simplu capacitățile de producție în țări din afara Uniunii, contribuind la creșterea numărului de șomeri.

Alert24 – Impozit progresiv sau universal?

V.L – România este o economie aflată în expansiune cu previziune de creștere pe următorii 3-5 ani. Creșterea economică însă nu poate continua într-un ritm susținut fără atractivitatea fiscală proprie impozitului universal, unic. Investitorii, dar și companiile românești au nevoie de predictibilitatea sistemului fiscal, ori sistemul progresiv este mult mai des amendat decât cel unic. Desigur, solidaritatea socială nu poate fi neglijată, astfel instrumentele guvernamentale trebui să aibă în vedere susținerea celor fără venituri, dar totodată încurajând creșterea numărului de persoane ocupate pe piața forței de muncă.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

V.L – Nu putem vorbi de o soluție unică. În general se consideră că statul nu este un manager bun pentru că îi lipsește nevoia de performanță și succes financiar, însă nici privatizarea cu orice preț nu poate fi urmată. Există numeroase exemple de companii de utilități publice care, deși au proprietar privat nu a crescut calitatea serviciilor sale, iar investițiile de infrastructură necesare fie nu s-au realizat sau au avut mari întârzieri. În domeniile-cheie statul trebuie să păstreze controlul companiilor pentru o mai bună gestionare a bunului public, iar entitățile publice cu proprietar privat trebuie reglementate pentru a oferi serviciile de care cetățenii au nevoie.

Alert24 – Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

V.L – Contextul pandemiei actuale a schimbat radical percepțiile în acest sens. Fără o plasă socială funcțională și puternică milioane de cetățeni riscă să piardă șansa unui nivel de trai acceptabil. Acum, când toată Europa se pregătește pentru relansarea economică, oricum nu e momentul pentru măsuri de austeritate. Bani sunt, România primește aproape 80 de miliarde de euro în ciclul actual, dar e important ca o parte din acești bani să fie folosită inclusiv pentru finanțarea programelor care contribuie la eradicarea sărăciei profunde. Stoparea reproducerii sărăciei trebuie să fie o prioritate absolută. Concomitent, investițiile în transporturi creează locuri de muncă și vor contribui la creșterea economiei, pe când iar investițiile în educație și sănătate sunt esențiale pentru societate.

Alert24 – Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

V.L – Chiar la începutul lunii aprilie am primit rapelul. Vaccinarea este singura soluție viabilă conform cunoștințelor noastre actuale pentru oprirea pandemiei, pentru salvarea vieților și pentru ieșirea din această stare neplăcută pentru toată societatea.

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

V.L – În primul rând e nevoie de creșterea ritmului de vaccinare, de efectuarea unui număr cât mai mare de teste COVID, și de lockdownuri locale unde situația pandemică necesită acest lucru. Restricțiile naționale stricte au fost benefice în prima etapă a pandemiei, atunci când aveam prea puține cunoștințe despre acest virus. Acum avem mult mai multe date la dispoziție și ar trebui să avem capacitatea să luăm măsuri adecvate și localizate. Trebuie realizat un cadru legislativ clar și predictibil în ceea ce privește restricțiile, pentru că pandemia va rămâne alături de noi pentru o perioadă mai lungă de timp.

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

V.L – Certificatul verde ar ajuta la relansarea economiei, ar facilita călătoriile, turismul, HORECA, organizatorii de evenimente. Introducerea lui probabil că ar fi un motiv în plus ca oamenii să se vaccineze. Însă deocamdată sunt liste lungi de așteptare, sunt mai mulți care ar dori să se vaccineze, doar că nu avem deocamdată capacitatea să-i vaccinăm pe toți deodată. Din acest motiv cred că undeva în luna iunie ar fie prielnică introducerea acestui certificat.

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

V.L – Este cert că Uniunea Europeană ar trebui să aibă această prioritate. Consider că e mai puțin important unde anume în Europa e produs vaccinul. Capacitățile de producere a vaccinurilor ar trebui să crească, iar dacă România are capacitatea de realiza vaccinuri, ar trebui să o facă.

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

V.L – România are un statut consolidat în NATO și este un partener important în relația transatlantică cu legături puternice cu Statele Unite. Acest rol trebuie menținut.

Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în Raport cu China și Rusia?

V.L – Lumea  a devenit multipolară, iar relațiile diplomatice și economice au evoluat constant. SUA nu mai este singura superputere a lumii, în timp ce China devine încetul cu încetul cea mai mare economie a lumii. Acest lucru poate fi privit prin mai multe perspective, dar nu se poate trece cu vederea. Relația UE-Rusia fost mereu una complicată, dar cu siguranță ea a devenit extrem de problematică recent. Experiența ultimilor ani ne arată că politica dusă de SUA, UE și partenerii acestora până acum nu a adus rezultatele așteptate. În acest context diplomația românească duce o politică de conformare cu interesele occidentale.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

V.L – Consider că este datoria Uniunii Europene să asigure ca toți cetățenii ei au drepturi egale, indiferent de naționalitate, religie sau orientare sexuală. Din păcate, doar Parlamentul European e consecvent în această privință, care a sprijinit nu doar această rezoluție, ci și rezoluția care sprijină inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, cu o majoritate la fel de mare. În schimb, se pare că Comisia Europeană consideră că minoritățile sexuale au nevoie de sprijin,  dar în același timp refuză să facă demersuri concrete privind cerințele cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

Eu nu pot să fu de acord cu acest standard dublu, din acest motiv m-am obținut la vot.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

V.L – Nu cred că există o relaționare directă între diaspora românească și politicile europene ale României. Diaspora românească este destul de fragmentată și nu are această capacitate. Ceea ce este mai important însă este că În marea lor majoritatea comunitățile românești din Europe de Vest nu se remarcă printr-o dorință de a promova România și oportunitățile pe care le oferă, din contră ei susțin – pe bună dreptate – idea că au fost nevoiți să plece din România datorită condițiilor de viață precare. Nu se poate observa nici o preocupare susținută, programatică a statului român pentru a exploata numărul mare de cetățeni români din Europa, a li se adresa, a-i readuce în România. În această ultimă privință există practici de succes ce ar putea fi de urmat: Estonia a reușit să întoarcă trendul de emigrare a populației, în ultimii ani sunt mai mulți cetățeni care se întorc decât pleacă din țară.  Aceeași atitudine relativ indiferentă o afișează statului român și în relația cu comunitățile românești care sunt minorități naționale recunoscute în țările din vecinătatea României. Lipsa preocupării și lipsa programelor de sprijin cultural pentru menținerea identității românești a acestora ar trebui să fie una dintre principalele preocupări ale diplomației.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

V.L – Mă abțin să fac această apreciere.

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

V.L – Teoretic, în România nu există religie de stat. Practic însă lucrurile stau altfel, BOR are o influența net superioară celorlalte religii în relație cu statul, se află într-un statut privilegiat prin care devine un important vector electoral. Această problemă însă nu este una ce ține de legislație ci mai degrabă de relații interinstituționale, cutume, mental colectiv.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

V.L – Resursele sale naturale, oportunitățile de dezvoltare în foarte multe domenii. Cred și faptul că dezvoltarea și cercetarea au fost uitate în ultimele decenii, iar posibilitățile de creștere ar fi enorme.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

V.L – Nu, chiar dimpotrivă, pandemia chiar a favorizat ca unele personalități obscure care nu ar fi avut o voce marcantă într-o situație normală să devină așa-ziși formatori de opinii prin intermediul rețelelor de socializare, cum este exemplul partidului AUR și al liderilor săi. Pe de altă parte, pandemia ne-a făcut să uităm de alte subiecte importante, acum e mult mai greu realizarea unor dezbateri care să nu introducă polemici privind pandemia, vaccinările etc..