Ministrul Educației vine cu precizări despre cum vor fi aleși viitorii directori de școli – Examenul scris va fi supravegheat audio-video. O variantă de selecție după prima etapă ar putea fi pe modelul rezidențiatului, cine a avut 10 își alege orice școală

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți din școli va fi organizat în două etape, prima etapă fiind un concurs național care se va asemăna rezidențiatului, adică cine ia nota maximă își poate alege orice școală dorește, și restul celor care au promovat vor putea selecta școlile în funcție de ierarhie, a declarat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o conferință din cadrul campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare”, susținută de Inspectoratul Școlar București (ISMB) la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

„Va trebui rapid să lansăm consultări în felul următor, cu două etape: un examen național care să fie organizat pe modelul examenelor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei școli. La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale. Sunt două idei care vor fi puse în discuție:

  1. Finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut 10, își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98, numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare eliminând pe cât posibil… nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale. Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, în ce școală, în ce localitate.

  2. Toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a II-a în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală și mai apoi m-am gândit „dar de ce?”.” – a spus Sorin Cîmpeanu

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/SorinMCimpeanu