Interviu EXCLUSIV Alert24 cu Oana Florea (PSD) – Rusia și China sunt state cu economii puternice, iar România ar putea intensifica relațiile comerciale cu acestea

Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

Astăzi o avem invitată pe doamna Oana Florea, membră a Partidului Social Democrat și deputat în Parlamentul României.

 

Alert24 – Cum se situează partidul dumneavoastră pe eșichierul politic?

O.FCentru-stânga.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Mișcarea Legionară?

O.F – Mișcarea Legionară este în afara legii. Partidul nostru nu consideră sentimentele extremiste benefice pentru societate.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Partidul Comunist?

O.F – Partidul Comunist face parte din domeniul trecutului.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici ai partidului dumneavoastră, care este cel mai demn de respect?

O.F – Pluralismul politic este esențial într-o societate democratică. Partidele politice sunt formate din oameni care dau tonul. Am colegi pe care îi respect de la diferite formațiuni politice.

Alert24 – La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

O.F – Este o idee bună, însă, trebuie implementată etapizat. Prima dintre măsuri ar fi ca moneda Euro să fie introdusă în toate statele membre. România încă nu îndeplinește cerințele pentru implementarea monedei europene.

Alert24 – Impozit progresiv sau universal?

O.F – Impozit progresiv.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

O.F – Companiile din domenii strategice nu ar trebui să fie privatizate și, chiar dacă ar fi, statul trebuie să dețină pachetul majoritar.

Alert24 Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

O.F – Nici una, nici alta. Măsurile trebuie luate în funcție de contextul socio-economic din acel moment.

Alert24 – Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

O.F – M-am vaccinat. Consider că evoluția științei include și medicina. Vaccinul este un instrument de menținere a sănătății populației într-o societate modernă.

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

O.F – Măsurile trebuie să fie luate pe baze științifice și explicate populației. Actuala guvernare nu a făcut nici una, nici alta.

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

O.F – Există argumente pro și contra. Cei vaccinați însă trebuie să aibă un document doveditor pentru a se preveni frauda.   

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

O.F – Există Institutul Cantacuzino, care este dotat cu linii de producții moderne și specialiști apreciați. Este păcat că actuala guvernare nu susține cercetarea.

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

O.F – Aderarea României la NATO  a constituit un moment important pentru securitatea noastră. Mai mult, suntem printre puținele țări care au alocat 2% din PIB apărării.

Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în Raport cu China și Rusia?

O.F – România trebuie să aibă relații cordiale cu toate statele lumii. Rusia și China sunt state cu economii puternice, iar România ar putea intensifica relațiile comerciale cu acestea.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

O.F – Într-o societate democratică trebuie să fie garantat dreptul la liberă exprimare, egalitate de gen, viață privată.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

O.F – Românii din diaspora sunt niște ambasadori ai României.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

O.F – Alexandru Ioan Cuza! Deoarece a introdus importante reforme, care au pus baza unui stat modern. (reforma educației, reforma agrară și Codul Civil de la 1864)

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

O.F – BOR trebuie să reprezinte un factor de echilibru în societate.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

O.F – Turismul, dar se impune realizarea unei infrastructuri pe măsură.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

O.F – Libertatea de exprimare nu a fost afectată de pandemie.

 

 

Sursă foto – alert24.ro