Cum se va alege directorul de școală – După examenul scris, ce admiși vor putea să candideze în orice școală, iar o comisie locală formată din reprezentanți ai profesorilor și părinților va alege directorul dorit

După examenul național pentru directori de școli, anunțat de ministrul Educației pentru începutul lunii iulie, ar putea avea loc o etapă a două în care cei „admiși” peste pragul stabilit de regulament să poată candida pentru postul de director în orice școală, potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, la conferința SuperTeach „Revoluția mentalității în educație – Management educațional”.

În fiecare școală va exista o comisie formată din profesori și părinți, sau reprezentanți ai acestora, mai spune Szekely, lăsând de înțeles că din această comisie ar putea face parte sindicatele și asociațiile de părinți. Această comiei va alege directorul dintre candidații care au trecut de prima probă și care au optat apoi pentru a conduce școala respectivă. „Va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”- a explicat oficialul.

„În România, în acest moment, este în discuție angajarea directorilor în toate școlile și există o teamă că influența politică va fi un element semnificativ în alegerea directorilor, la nivel local. Cred cu tărie că vom evita implicarea politicului, poate nu 100%, dar cât mai mult posibil.

Ministrul a lăsat foarte clar să se înțeleagă că vrea un proces de selecție extrem de corect și de echitabil în alegerea directorilor, proces care va combina un examen național, sau un test național de competențe – unde putem vedea cunoștințe, abilități și atitudini de leadership ș.a.m.d – și un anumit număr de candidați probabil va trece de nivelul de admitere pentru această poziție de director.

Aceștia vor fi apoi în măsură să aplice pentru orice școală își doresc, iar școala, printr-o comisie, va decide la nivel local pe care dintre directorii care au optat pentru acea școală îi dorește în acea funcție. Dar va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”- a declarat Radu Szekely.

 

 

Sursă foto – nypost.com