Cîțu așteaptă demisii după scandalul de la Spitalul Foișor – Fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii

La câteva ore după ce, duminică după-amiază, într-o conferință de presă, Florin Cîțu a declarat că se așteaptă la demisii după evacuarea cu scandal, de vineri noapte, de la Spitalul Foișor din București, premierul a revenit cu un mesaj pe Facebook, în care spune că a cerut „transparenţă, coerenţă, profesionalism” tuturor miniștrilor.

„Aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”, a completat premierul. „Referitor la situația de la Spitalul Foișor: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, a mai spus Cîțu, reluând afirmația pe care a făcut-o și astăzi, 11 aprilie, în conferința de presă. Întrebat cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor, premierul a replicat: „Am spus că această mutare nu e prima făcută. Au mai fost astfel de spitale transformate COVID şi pacienţii au fost transferaţi în alte spitale, dar în acelaşi timp şi eu ca şi dumneavoastră sunt foarte supărat pe ceea ce am văzut la televizor. Detaliile tehnice vi le-a explicat şi domnul Arafat, poate o să le explice şi domnul ministru al sănătăţii. Vreau să vă spun că aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”.

Evacuarea cu probleme a Spitalului Foișor ascunde mai multe săptămâni în care mai multe tabere s-au luptat pentru ca spitalul să nu fie făcut unitate de suport COVID. Unitatea a fost propusă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății pe 25 martie, însă în forma finală din 5 aprilie nu a mai apărut. Decizia a venit după ce pe 2 aprilie managerul spitalului a trimis o adresă Ministerului Sănătății în care susținea că unitatea nu poate trata pacienți COVID.

Peste 100 de pacienți au fost evacuați din Spitalul Foișor vineri noapte, pentru a elibera 26 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID, întrucât instituția urma să devină de azi, 10 aprilie, spital dedicat bolnavilor de coronavirus. Dintre cei 105 pacienți, 11 au fost internați în alte patru spitale din București, unul la Buzău și altul la Galați. Conform instituției conduse de Vlad Voiculescu, eliberarea paturilor era necesară pentru că „de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/florinVcitu