Interviu EXCLUSIV Alert24 cu Ovidiu Raețchi (PNL) – România poate fi un actor foarte important la Marea Neagră și pe flancul estic. Mai ales în contextul crizei identitare a Turciei

Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

Astăzi îl avem invitat pe domnul Ovidiu Raețchi, membru al Partidului Național Liberal, fost deputat și autor al mai multor cărți de eseuri și analize politice. Ultima carte publicată este ”Tzahal: o istorie a armatei israeliene” care face o radiografie a istoriei și provocărilor cu care se confruntă astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume.

 

Alert24 – Cum se situează partidul dumneavoastră pe eșichierul politic?

O.RÎn zona de centru-dreapta. Puțin prea în dreapta din punctul de vedere valoric-identitar, după părerea mea. Mi-aș dori să văd mai multă deschidere în chestiuni precum educația sexuală sau drepturile europene ale minorităților sexuale.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Mișcarea Legionară?

O.R – O grupare criminală, cu un rol sinistru în istoria României. După decenii de crime în opoziție, legionarii au exercitat puterea câteva luni în parteneriat cu Antonescu, limitându-se însă la noi crime și, în plus, nenumărate jafuri. Fascismul antisemit din România a fost unul dintre cele mai violente din Europa. 

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Partidul Comunist?

O.R – O anexă docilă a lui Stalin, într-o primă etapă: o anexă crudă, criminală, slugarnică. În a doua etapă de existență, Partidul Comunist a folosit sentimentul antisovietic românesc pentru a legitima o nomenclatură stupidă și un lider iresponsabil, care a chinuit societatea românească câteva decenii pentru ambiții personale absurde pe scena internațională.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici ai partidului dumneavoastră, care este cel mai demn de respect?

O.R – USR, fără îndoială.

Alert24 – La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

O.R – E o idee generoasă, are în spate anumite cercetări de psihologie, sociologie și economie care dovedesc eficiența unor politici de acest tip. Dar economia europeană nu e nici pe departe suficient de omogenă pentru a permite asta. Ar fi nevoie de niște praguri regionale care ar schimba total logica de bază a proiectului.

Alert24 – Impozit progresiv sau universal?

O.R – Cred că impozitul universal e mai eficient atât în general, cât și în cazul particular al României. Impozitul progresiv are un sens teoretic, filosofic poate, dar în niște condiții istorice, sociale și culturale speciale. În plus, ai nevoie de o societate cu un spirit solidar foarte dezvoltat.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

O.R – Inițiativa privată este mai eficientă. Experiența noastră traumatică cu pseudo-privatizări pentru acapararea patrimoniului, din anii 1990, nu trebuie să ne deformeze principiile. Sigur, ai nevoie de un control strategic de stat în domenii de interes național.

Alert24 – Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

O.R – Cele două abordări trebuie alternate. Și nu doar după dogma clivajului stânga-dreapta, ci și în funcție de contextul economic local și internațional. Starea economiei poate convinge un partid de stângă să economisească și poate împinge un partid de dreapta la creșteri salariale. Oricum ești obligat să apelezi la această variație, ea e naturală, se practică și în bugetul personal sau de familie. În actualul context pandemic e nevoie de prudență, în mod evident.

Alert24 – Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

O.R – Îmi doresc foarte mult să mă vaccinez, e important atât pentru mine cât și pentru toți cei din jur. Sunt înscris pe o listă de așteptare. Nu am vrut să mă vaccinez înainte ca mama mea și toate persoanele mai în vârstă din familie să o facă. Cred că a fost normal să dăm prioritate celor mai vulnerabili.

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

O.R – Eu sunt pentru restricții mai severe, fără a ucide însă actorii economici. Cred că în acest moment e târziu pentru un lockdown, vârful valului a fost depășit. Oricum, ca principiu nu susțin lockdownul atât timp cât statul nu are capacitatea de a sprijini operativ, nu declarativ, pe cei afectați să își recupereze pierderile. Și nu are capacitatea astea. Există metode de protecție aproape la fel de eficiente ca și un lockdown. Responsabilitatea individuală valorează aproape cât un lockdown.

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

O.R – După ce toată lumea primește șansa să se vaccineze, mi se pare o soluție rezonabilă. Dar e nevoie de timp pentru asta. Nu poți deocamdată condiționa un drept fundamental de o obligație imposibil de îndeplinit. Când vaccinul va deveni disponibil oricând și pentru oricine, el poate condiționa călătoria. Se practică de altfel acest lucru în state cu boli specifice foarte periculoase: nu vrei să faci un anumit vaccin, nu intri în țară. Tu ai dreptul să refuzi vaccinul, dar și țara respectivă are dreptul să te refuze pe tine.

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

O.R – Da, toate țările ar trebui să o facă și cred că o vor face. Sigur, dacă reușim să avem rezultate reale și costuri de producție rezonabile. Nu are sens să investești în ceva nesigur și foarte scump, dacă poți obține pe piață sigur și ieftin. Pot exista diferite formule de colaborare cu un mare producător sau de cooperare regională, nu trebuie neapărat să producem un Sputnik pentru a ne pansa mândria națională. Trebuie doar să fim eficienți.

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

O.R – Un actor foarte important la Marea Neagră și pe flancul estic. Mai ales în contextul crizei identitare a Turciei. Și un factor de entuziasm nord-atlantic important. Românii chiar prețuiesc această alianță, prețuiesc SUA și Occidentul într-un moment în care mulți privesc duios spre Răsărit.  

Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în Raport cu China și Rusia?

O.R – În ultimele luni, da. China a avut până în urmă cu un an-doi o influență prea mare în România. Politicienii români au schimbat abordarea din solidaritate cu regimul Trump, dar trebuiau să o facă de mai mult timp, din interes național.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

O.R – Sigur, UE chiar este o zona de libertate pentru LGTB. Această declarație e doar o replică dată unor manifestări fasciste din state ca Polonia, care proclamă „zone libere de LGBT”. Nu există așa ceva în Europa modernă. În anii 1933-1945 se întâmpla, sigur. Efectele declarației? O ușoară agitație a grupurilor de dreapta din Estul Europei. Dar se vor consola.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

O.R – Diaspora românească nu este bine utilizată și integrată instituțional de instituțiile de la București. Dar e vina Bucureștiului pentru asta, nu a diasporei. Bugetele pentru ministerul de profil sau pentru evenimentele comunitare românești sunt ridicole. Din acest motiv, diaspora românească face ceea ce poate, cu propriile resurse și cu propria energie.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

O.RCarol I.

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

O.R – O relație cu colaborare cultuală, simbolică, spirituală. Dar, sigur, BOR nu dictează politici publice și, pe termen mai lung, după o anumită compensare istorică a pierderilor din perioada stalinistă, nu primește bani de la stat.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

O.RPământul. Putem fi, cu un mic efort, a cincea agricultură din UE (acum suntem pe locul 7). Comparați-l cu pământul Poloniei și al Olandei, care ne devansează ușor, și veți vedea că solurile noastre sunt mult mai bune. Și că avantajul lor e unul tehnologic și managerial.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

O.R – Dimpotrivă, pare că a stimulat libertatea de exprimare a unor categorii care până acum vorbeau mai rar.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/AlexandruOvidiuRaetchi/photos_all