Raport al Comisiei Europene despre dublu standard – O treime din produsele cu ambalaje identice sau similare în întreaga UE aveau o compoziţie diferită

Circa 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga Uniune Europeană aveau în realitate o compoziţie diferită, deși ambalajul era același, iar 22% aveau compoziție diferită, în timp ce ambalajul era similar, arată a doua parte a unei comparații de calitate realizate de Comisia Europeană la nivelul UE Comisarul european responsabil s-a declarat îngrijorat de aceste rezultate.

Studiul, care privește produsele alimentare comercializate sub aceeaşi marcă, a fost realizat de Centrul Comun de Cercetare, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Scopul studiului prezentat marţi a fost să afle dacă diferenţele din compoziţia produselor alimentare pot fi percepute de simţurile umane, potrivit comunicatului ANPC.

Comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare al CE, Tibor Navracsics, s-a declarat îngrijorat de faptul că aproape o treime din produsele testate aveau o compoziţie diferită, deşi erau comercializate sub mărci similare.

„Unii europeni au senzaţia că produsele alimentare de marcă pe care le cumpără sunt diferite, posibil inferioare, faţă de cele disponibile în alte ţări. Comisia şi-a invitat oamenii de ştiinţă să contribuie la evaluarea obiectivă a amplorii acestui fenomen pe piaţa unică. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est şi vest în ceea ce priveşte compoziţia produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziţie clar diferită, deşi erau comercializate sub mărci identice sau similare”- a comentat oficialul european, citat în comunicatul ANPC.

 

 

 

Sursă foto – bbc.com