Pregătește PNL eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști?

Executive mentor explaining intern or new employee online task pointing at computer screen, female boss supervisor teaching young girl to use corporate software or helping with difficult assignment

Pe lista tăierilor de venituri a guvernanților a reintrat scutirea de impozite a celor din industria IT, care urmează să fie discutată curînd în coaliție.

Terenul este pregătit printr-o interperlare a liberalilor către ministrul Finanțelor, căruia i se cere să punnă capăt acestei facilități introduse de guvernul Năstase acum 17 ani, în condițiile actualului deficit bugetar și al crizei sanitare.

Deputatul PNL, Mugur Cozmanciuc îi cere lui Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, într-o interpelare susținută azi în Parlament:

”Conform informațiilor apărute in spațiul public, peste 67.000 de salariați din domeniul activității de creare programe pentru calculator au beneficial în luna ianuarie 2021 de scutirea de impozit pe venit. În același timp, impactul scutirii de la plata impozitului pe venit a fost înregistrat la aproximativ 75 milioane lei lunar. Menționez că această măsură a fost introdusă ìn 2004, pentru a contribui la dezvoltarea domeniului IT şi a preveni exodul specialiştilor în străinătate. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. In 2019, numărul acestora a crescut de zece ori, iar afacerile sectorului au trecut de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociația Patronalã a Industriei de Software şi Servicii). Astăzi, cifrele aratã şi mai optimist.

Față de cele prezentate, vă rog să menționați in răspunsul dumneavoastră:

Avînd in vedere deficitul bugetar şi criza sanìtară curentă, aveți in vedere eliminarea acestei măsuri? Dacă nu luați in considerare eliminarea, există ajustări care se pot face?” 

 

 

Sursă foto – CEO.com