Trei vaccinuri anti-COVID sunt în prag de autorizare. Cât costă și când vor ajunge în România?

Trei vaccinuri împotriva COVID, dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford, s-au dovedit a fi eficiente și urmează să fie autorizate, apoi distribuite și administrate, într-un moment în care întreaga lume se confruntă cu un nou val epidemic agresiv.

Pe rând, Pfizer-BioNTech, Moderna și apoi AstraZeneca-Oxford au anunțat o eficiență ridicată a vaccinurilor dezvoltate.

Important: concluziile sunt bazate pe o analiză preliminară, care urmează să fie definitivată. Anunțurile au oferit optimism într-un moment în care numeroase țări se confruntă cu un nou val epidemic, care provoacă un număr record de infectări și de decese și care a dus la noi restricții, care limitează drepturile cetățenilor și lovesc în plin economia.

Rămân însă întrebări cu privire la eficiența pe termen lung a vaccinurilor sau a accesului tuturor cetățenilor la aceste produse care le-ar putea salva viața.

Cum funcționează vaccinurile

Pfizer și Moderna au dezvoltat vaccinuri care au la bază o tehnologie similară și inedită, denumită ARN mesager sintetic, care presupune injectarea în organism a unei secvențe genetice a coronavirusului, pentru a instrui sistemul imunitar cum să reacționeze împotriva virusului, notează BBC.

Vaccinul AstraZeneca are o abordare diferită. Acesta combină o versiune inactivă a unui virus comun care infectează cimpanzeii și o proteină a virusului SARS-CoV-2, pentru a declanșa un răspuns al sistemului imunitar.

Cât vor costa vaccinurile

Există o diferență de cost, una semnificativă. Vaccinul Moderna este vândut guvernelor la un preț de cel puțin 21 de euro pentru o doză, în vreme ce produsul Pfizer va costa în jur de 17 euro pentru o doză.

Prin comparație, vaccinul Astra-Zeneca va costa doar 2,5-3,5 euro pentru o doză.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – theconversation.com