octombrie 30, 2020
POLITICA STIRI

Gheorghe Neață – în următorii patru ani mă voi alimenta cu energia celor care au cerut schimbarea!

Pentru mulți, Comuna Orbeasca, Județul Teleorman nu înseamnă nimic. Este un punct pe o hartă. Doar că, anul acesta, comuna a devenit centrul atenției mai multor canale media. În mijlocul fiefului unui fost baron PSD, Orbeasca a ratat toate fondurile europene și de dezvoltare posibile și imposibile.

Primarul în funcție, instaurat oarecum forțat de valul USL și confirmat apoi de fenomenul electoral 2016, pare să-și fi abandonat comunitatea definitiv. Mărturie stau numeroasele materiale din presa televizată despre starea avansată de înapoiere a comunei.

Redacția noastră a urmărit procesul electoral din Orbeasca și, mai ales, campanie dusă de Gheorghe Neață, principalul contracandidat al primarului în funcție. Interesul nostru jurnalistic a gravitat în jurul ideii de schimbare și a măsurii în care, o comunitate captivă șantajului politic, se poate elibera de un primar care, în afară de un târg, nu a făcut absolut nimic.

Sigur că experimentul se va încheia pe 27 septembrie, atunci când vor fi organizate  alegeri. Dar până atunci,  revizităm, o ultima dată, Orbeasca, înainte de alegeri, pentru a discuta cu Gheorghe Neață, un candidat din partea PNL într-un județ care până mai ieri era roșu aprins. Domnul Neață ne-a tratat cu respect și transparență pe parcursul procesului electoral și a fost de acord să răspundă unor întrebări extrem de incomode. Interviul de astăzi nu face niciun fel de excepție de la regulă.

Reporter (R): Asemeni multor localități din România, Orbeasca a fost martora fenomenului de distribuire a informațiilor negative în domeniul social media. Cât ați folosit dumneavoastră acest instrument și cât adversari dumneavoastră și care credeți că ar putea fi efectele utilizării unor asemenea instrumente?

Gheorghe Neață (GN): Dacă aș avea un leu pentru fiecare ocazie în care un cont fals m-a înjurat pe Facebook, aș fi  bogat. Suficient de bogat încât să construiesc căminul de bătrâni pe care îl visez pentru comuna noastră, fără să mai apelez la fonduri guvernamentale. Sau, suficient de bogat încât să pot să plătesc eu reabilitarea școlii din Orbeasca de Sus. Din nefericire injuriile nu aduc bani, ci doar can-can. Eu unul nu aș apela niciodată la asemenea mecanisme de manipulare online, prin conturi și pagini false. Pentru mine, acest tip de lucruri nu funcționează. Dacă ești un om dintre oameni, dacă membrii comunității tale au acces la tine, dacă ai curajul de a da piept cu electoratul, dacă ai idei clare și nimic de ascuns, atunci conturile false și afirmațiile online defăimătoare nu mai sunt necesare. O campanie negativă, plin de ură și de invective, nu va putea niciodată să substituie acea campanie a soluțiilor pe care eu o promovez. Pentru mine, conturile false sunt apanajul neputinței și al urii. Nu-și au locul în democrație și nici în campaniile electorale duse cu oameni civilizați. Dacă unii îl înjură pe primarul în funcție, este pentru că domnia sa și-a atras ura întregii comunități. Este tristul adevăr. Nu-i nicio conspirație aici, sunt  opt ani în care nu a făcut nimic pentru Orbeasca.

R: Cu toate acestea, unele conturi au niște întrebări legitime. False sau nu, ele pun întrebări juste. Și ne permitem să preluăm o parte dintre ele. De exemplu, vă considerați traseist politic?

GN: Nu o să ocolesc un adevăr pe care oamenii din Orbeasca îl știu. Da, am făcut parte din mai multe partide politice. Pentru că eu am căutat mereu echipa alături de care să pot să-mi servesc comunitatea. Știați, spre exemplu că, în 2008, actualul primar al comunei a fost membru PNȚCD? A fost ales inclusiv cu votul meu viceprimar pentru că eu credeam în ceea ce s-au dovedit a fi minciuni. În 2012 m-au aruncat ca pe o măsea stricată pentru că nu le făceam jocurile. Dar, cu tot respectul pentru toți oamenii din Orbeasca, aici nu suntem la Paris. Știu că domnii fini, cu cravată și papion, se ghidează după principii, după ideologii. Eu nu sunt așa. O spun direct: Pentru mine contează mai puțin partidul și mai mult omul. Dacă omul n-a făcut nimic din funcția de primar, atunci nu mai merită votat. Poate să fie și de la PSD și de la PNL, de la orice partid. Și dacă omul are un plan, atunci merită mers înainte cu el. Că e liberal sau independent, el este soluția pentru acea comunitate.

Șefii marilor partid politice din România n-o să se deranjeze să vină la Orbeasca ca să ne rezolve treaba. Trebuie să batem noi la ușa lor. Iar noi avem în față un primar care n-a deranjat ușa mai marilor nicio secundă în opt ani și pe mine, care, în doar o lună de campanie, am reușit să discut cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cu secretarul de stat, Cristi Barbu și cu Ludovic Orban, premierul României, despre soarta comunității noastre.

R: Vorbind despre Paris, mi-ați amintit despre un subiect care a circulat această campanie, educația.

GN: Știu, sunt unii care din dorința de a mă denigra susțin că n-aș avea școală și că aș practica meseria mea fără diplomă. Minciuni!

R: Atunci n-o să aveți nicio problemă să ne răspundeți ce specializare aveți?

GN: Am diplomă de inginer eliberată de USAMV București. Adică, după examinări și cercetări, după cursuri și muncă, un grup de profesori universitati au avut bunăvoința de a mă evalua și de a concluziona că sunt Inginer, având specializarea Inginerie Economică în Agricultură și Managementul Dezvoltării Rurale. Nu vreau să jignesc, dar mulți politicieni locali nici nu știu să pronunțe cuvinte așa lungi.

R: Tot în domeniul educației, se zvonește că ați fi jignit o serie de profesori. Este adevărat și dacă da, ce au făcut bieții oameni să merite un așa tratament?

GN: Nu mi-aș permite niciodată așa ceva. Ca să ajung unde sunt, am făcut pregătire cu doamna Haită Georgeta. N-a solicitat niciun leu de la mine. Absolut niciunul. Asta ca să nu mai vorbim de domnul profesor Matei Petre care mi-a fost, pot să spun, prieten sau Gheorghe Ion care s-a dedicat copiilor toată viața. Pentru mine dascălii sunt primul pilon al societății, prima linie de construire a viitorului și lor le datorăm bună parte din ceea ce suntem astăzi. Indiferent de viziunile lor politice sau de opțiunile lor electorale, nu mi-aș permite să jignesc un profesor.

R: ca să terminăm totuși într-o notă pozitivă, care sunt lucrurile bune pe care le luați din această campanie?

GN: Ca o umbrelă a tuturor demersurilor mele din ultimii ani, de natură politică sau de afaceri, o să fiu sincer în a vă spune că sunt impresionat de solidaritatea de care oamenii dau dovadă și de empatia spiritului comunitar din Orbeasca.

Interviul trecut am vorbit cu dumneavoastră despre acea sentință cu suspendare care nu se mai găsește în cazierul meu. După interviu, am avut efectiv oameni care m-au oprit pe stradă și mi-au spus: și eu aș fi făcut la fel, aș fi semnat adeverințele de practică pentru acei tineri! Am fost în primul rând impresionat de această solidaritate empatică a oamenilor care sunt alături de dreptate, adevăr și de bunul simț. Și asta n-o să uit niciodată, indiferent ce se va întâmpla duminica viitoare. Apoi mi s-a confirmat din nou că oamenii se informează. Citesc. Se uită la candidați și la trecutul lor și la realizările lor. Am fost asaltat de oameni care m-au îndemnat să spun public: primarul nu a făcut asta deși a promis, nu a făcut cealaltă deși mi-a spus în față că va face. Această poftă pentru dreptate și informare m-a surprins pozitiv. Le-am spus tuturor că la urne se vor regla toate aceste promisiuni neținute.

Și în al treilea rând, deși probabil aș fi făcut bine să încep cu asta, sunt fericit că am avut alături o echipă din ce în ce mai mare care a sacrificat timp și energie pentru viitorul comunei Orbeasca. Le mulțumesc pentru munca lor și pentru felul în care nu au lăsat nici amenințările, nici violențele să le îndoaie din determinare. Au rămas alături de mine și, cu voia cititorilor dumneavoastră, vor fi alături de mine în următorii patru ani. Pentru că Orbeasca merită mai mult!   

 

 

 

Sursă foto – alert24.ro

Related Posts

  1. Desi sunt nascut in Orbeasca de jos,nu voi vota ,avand domiclilul in Videle.Ii cunosc pe amandoi ,pe actualul primar Budica Gheorghe care are intentie buna dar nu are finalizari si, pe contracandidatul Neata Gheorghe,cu programe ferme si urgente ca este timpul lor!Eu am o intrebare pentru amandoi!De ce echipa de fotbal nu este sprijinita ca o activitate aducatoare de faima?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *