octombrie 27, 2020
ECONOMIE SOCIAL STIRI

Analiză în presa germană – “Germania este dependentă de muncitorii Est-europeni”

Pandemia a dovedit cât de dependentă este economia germană de est-europeni. Jurnaliştii de la “Die Welt” analizează soarta sutelor de mii de migranţi din România, Polonia şi Bulgaria.

“Migraţia care a produs prăpăstii uriaşe”, astfel se intitulează ampla analiză a situaţiei economiei germane în raport cu forţa de muncă din Europa de Est. Prăpăstiile la care se referă jurnaliştii germani pot fi interpretate din perspective diferite. Pe de-o parte sunt ţările occidentale, cu economii funcţionale şi societăţi dezvoltate, care, până în momentul izbuncnirii pandemiei, păreau a se afla mereu în tabăra învingătorilor. De cealaltă parte sunt statele cu o scurtă istorie comunitară, cu economii firave şi o populaţie împuţinată, de unde tinerii şi cei bine pregătiţi continuă să emigreze în masă. Aceste țări sunt, de obicei, perdanții.

Muncitorii sezonieri şi nu numai nu au parte de lobby nici în ţările de origine şi nici în ţările în care lucrează. Chiar dacă DGB (Uniunea Sindicatelor Germane) iniţiază din când în când procese pentru a crea precedente, jurnalistul de la “Die Welt” constată cu amărăciune că “cei mai mulţi acceptă contracte volatile, salarii proaste şi tratamente dure – pentru că au nevoie de bani.”

Continuarea pe dw.com

 

 

 

Sursă foto – dw.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *