Daniel Funeriu – Germania, Rusia şi Turcia au dorința de dominare în sânge

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, face o analiză despre politica regională pe pagina de Facebook:

”Germania, Rusia şi Turcia au dorința de dominare în sânge. Chiar dacă toate trei au avut parte de înfrângeri cataclismice în ultimele două secole, nici Germania, nici Rusia şi nici Turcia nu au renunțat la dorința de a domina.

Muncitorul popor german a reuşit un miracol: a pierdut două războaie mondiale, a învățat lecțiile dure ale istoriei, iar la 50 de ani după ce l-a pierdut pe al doilea a devenit, prin talentul minții şi sudoarea frunții, prima putere europeană şi, de facto, liderul UE. În acest mod remarcabil Germania a tras după sine un continent întreg şi şi-a atins, prin mijloace paşnice şi utile tuturor, dorința de dominare.

Rusia, după pierderea Războiului Rece şi colapsul economic, profitând de gafele şi lipsa de vigoare occidentale a redevenit, mai ales în epoca Obama, un jucător major care, pas cu pas, se extinde teritorial şi redevine de temut. Încă fragilă (economic) dar condusă de un lider cu care nu e uşor să te pui, Rusia nu este, încă, un pericol pentru Europa, dar e importantă potolirea ambițiilor Ursului din Est, care, aşa cum spuneam, are dominația în sânge. Să nu uităm niciodată cât de puternică poate fi Rusia când are un lider care o mobilizează. Nu e imposibil ca dificultățile economice şi sociale să potolească aceste ambiții.

Turcia… e o altă mâncare de peşte şi o consider principalul pericol. Îşi încoardă muşchii din ce în ce mai frecvent, economia nu mai merge ca înainte, deci Erdogan are nevoie să îşi arate forța în conflicte şi, spre deosebire de Rusia, are un mare număr de adepți chiar în interiorul spațiului UE: populațiile musulmane din UE care, aşa cum arată numeroase rapoarte şi studii, sunt mai degrabă loiale religiei lor decât statului care i-a găzduit generos. Erdogan, prin ultimele mişcări, şi-a fidelizat musulmanii din Vest şi, nu mă îndoiesc, va juca această carte, încercând să devină liderul de facto al acestei comunități care în curând va reprezenta 20% din populația UE. Va juca dur şi soarta celor 3 milioane de refugiați din Turcia care abia aşteaptă să vină în UE.

Acestor presiuni externe (Rusia şi, în alt registru, Turcia), se adaugă presiunile unui grup mare şi disperat de pe celălalt mal al Mediteranei.

Aş fi curios să aflu strategia de „containment” a UE față de Turcia şi Rusia. Senzația mea e că nu avem niciuna viabilă şi că tot înspre NATO ne îndreptăm privirile. Cu Turcia within…

Nu sunt eu mare geostrateg, dar concluzia mea, şi e posibil (dar improbabil) să greşesc, este că vin vremuri grele pentru care nu suntem pregătiți. Deloc. Vreau mai mult muşchi şi preocuparea pentru acest tip de probleme majore din partea liderilor UE, nu discuții interminabile despre chestii total irelevante.”

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/DanielPFuneriu