aprilie 10, 2021
POLITICA STIRI

Andrei Caramitru – Istoria din Serbia se repetă în Belarus

Andrei Caramitru consideră că situația din Serbia se poate repeta în Belarus:

”Țineți minte Sarajevo, miile de victime civile și gropile comune făcute de sârbi in războiul din Iugoslavia? Când nimeni nu a făcut nimic și Europa a tăcut. Doar târziu de tot SUA au intrat unilateral și au bombardat pe sârbi până s-au calmat. A fost singura soluție.

Acum istoria se repetă – in Belarus.

Îmi e teama ca e prea târziu sa se mai facă ceva acolo. Dacă deja bat femei pe străzi și le arestează cu sutele, dacă săptămâna asta semnează Lukashenka acord cu Putin pentru “uniunea” celor doua țări, adică abandonarea independentei și prezența permanenta a trupelor rusești acolo.

Va fi o hecatomba – încet încet toți cei care au participat la proteste vor disparea prin gulaguri, trupele rusești se vor muta la granița cu Polonia și statele baltice și riscul de explozie devine uriaș.

Ce trebuie sa facă Occidentul ? SUA și Europa – ACUM?

– sa recunoască Consiliul de Coordonare ca singurul reprezentant legitim al țării. Sa nu îl mai recunoască pe Lukashenko ca Presedinte – deci orice act semnează sa nu fie recunoscut

– sancțiuni dure și extinse pe toți cei din Belarus și Rusia implicați. Câteva sute de oameni cel puțin. Nu mai pot intra nici ei nici familiile lor in spațiul vestic. Înghețarea conturilor și activelor lor. Oricine lucrează cu ei – intră imediat sub sancțiuni (bănci, firme etc)

– pregătită intervenție militară dacă e nevoie și dacă Consiliul de Coordonare o cere. Dacă intra trupele rusești in Belarus – trebuie considerată asta invazie și dacă Consiliul cere intervenție trebuie trimise trupe acolo ca sa protejeze independenta țării

– blocat imediat North Stream 2 și sufocata economic Rusia de către UE prin cumpărarea de gaze LNG și reduse importurile de la Gazprom.

E dur? Da. E riscant? Da. Însă alternativa – de a nu face nimic – e și mai groaznica și mai riscanta. Și – dacă mesajele sunt clare și dure – Putin și rușii probabil vor încerca o negociere ceva. Nu își pot permite un colaps total al economiei și un conflict deschis militar. Sau – dacă și-l asuma – la final toată Rusia va colapsa și ar fi un lucru minunat pentru umanitate. ”- a scris Caramitru pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/Andrei-Caramitru-105457967891237/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *