Tudor Hociung – Suceava iese din pandemie direct în secția de votare

Anul 2020 se dovedește unul foarte interesant iar cuvântul de pe buzele tuturor este ”pandemie”. După un start liniștit și cazuri puține și răzlețe, ușor, ușor a început panica și am început să realizăm că pericolul e unul destul de mare și foarte multe opțiuni nu avem, decât să ne protejăm, indiferent ce a însemnat asta pentru fiecare dintre noi.

Unii au preferat să se izoleze, alții au apelat la imunizarea de „turmă”, dar până acum situația e destul de confuză atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Fluxul informațional e foarte vast, dar din păcate, contradictoriu. Clasa politică românească a reacționat și ea la fel, părerile fiind împărțite. Toate că toate, dar democrația e la „mama ei acasă” când e vorba de alegeri. Chiar dacă acestea au fost amânate, momentul mult așteptat se apropie și nici măcar covid-19 nu îi mai sperie pe politicieni.

Unul din cele mai afectate județe din cauza covid-19 a fost Suceava. Acum trei-patru luni, situația era dramatică. Cu ajutorul armatei și a societății civile, Bucovina a reușit să iasă din una din cele mai negre perioade ale ei, de după 1940. Politica suceveană a avut un moment de black-out când s-a trezit cu un focar uriaș la Spitalul Județean. Autoritățile locale au reacționat greoi și asta s-a văzut în numărul mare de infectări într-o perioadă extrem de scurtă. Evoluția a fost atât de rapidă și de agresivă, încât haosul s-a instaurat rapid.

Din fericire lucrurile s-au rezolvat cu ajutorul armatei, dar și a implicării masive a societății civile și a oamenior de afaceri. Suceava nu mai este arătată cu degetul și nici nu mai e considerata „Lombardia României”. Alegerile locale sunt aproape și situația politică a rămas la fel că înainte de pandemie.

Vin alegerile!

Candidaturile erau previzibile și nu se întrezărește nici o supriză notabilă. PNL-ul merge pe aceeași echipă și cel mai probabil vă căștiga încă o data primăria, fară să se agite prea mult. Nici la Consiliul Județean emoțiile nu pot fi foarte mari, chiar daca candidatura Mirelei Adomnicăi trebuie luată în considerare. Suceava e genul de oraș în care surprizele politice se lasă așteptate și schimbările bruște nu sunt pe placul nimănui.

Partidele mici încă nu pot ridica pretenții în primul rând din cauza structurii deficitare dar și din cauza candidaților fără notorietate și/sau vizibilitate. Imaginea politică trebuie creata în timp și nu cu 2-3 luni înainte de alegeri. Din păcate, toate partidele vin cu aceeași oameni și refuza aducerea în prim-plan a unor fete noi cu alte viziuni și alt discurs politic. În afară de veșnica bătălie ale partidelor mari, în care nivelul dezbaterilor lasă de dorit de cele mai multe ori, exista și viziunea „revoluționară”, în care partidele balama încearcă să atragă un anumit segment de public.

Pandemia schimbă modul de campanie dar nu favoriții

Vă fi o campanie electorală atipică dar în care cei aflați deja la putere au prima șansă. Imposibilitatea de a interacționa față în față cu alegătorii, face că aceste alegeri să nu fie la fel de disputate. Vă fi interesant cum actorii politici vor reuși să-și mobilizeze electoratul să iasă la urne.

Cel mai important aspect al acestei campanii este că vă muta mare parte din comunicare în mediul online. Practic, pandemia a grăbit un proces deja aflat în curs.

Lupta politică PNL – PSD este forța motrice a campaniei. USR, PMP, PER, PPUSL sau Pro România sunt partidele care decoreză lupta politică din Suceava dar care nu ridică pretenții reale.

Dacă în martie-aprilie Suceava se gândea la schimbare, acum schimbare pare foarte departe. Pandemia a lăsat urme adânci dar clasa politică aflată la putere este mult prea bine înfiptă pentru a putea fi mișcată.

 

Tudor Hociung este consultat politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

Sursă foto – alert24.ro