Klaus Iohannis – ”Astăzi, din păcate, avem iarăși un record total nedorit, peste 1.400 de persoane găsite cu COVID-19. E prea mult, este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți, purtați masca”

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • Dragi români, astăzi din păcate avem iarăși un record total nedorit, peste 1400 de persoane găsite de ieri până azi cu COVID-19. E prea mult, este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți purtați masca, păstrați distanța ca să scăpăm rapid de această epidemie.
 • Am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătății.
 • Este important pentru români să știe că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de vaccin.
 • România e parte din acest efort și s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze atunci când un vaccin va fi disponibil în UE.
 • Dar la acest moment nu există un vaccin aprobat în UE.
 • E o temă care din păcate va reveni, care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare.
 • Ne apropiem de alegeri, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate.
 • Am vrut să știu foarte detaliat de la ministrul Sănătățioi să știu ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează serios.
 • Încă o dată purtați mască, păpstrați distanța ca să scăpăm de această epidemie.

Întrebări din partea jurnaliștilor:

 • Antena 1: Ce credeți despre faptul că șefii poliției române au mers în m iez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?

Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de 2 ori cu minsitrul de Interne și șeful Poliției. La nivelul MAI e o preocupare rală, dar să nu ne aștetpăm să se rezolve peste noapte. prea mulți ani în timpul guvernării PSD acești interlopi au fost tolerați. Lupta este de durată.

 • Libertatea: Ați fost acuzați că doriți organizarea alegerilor cu orice preț. Nu a fost anunțat un plan clar privind criteriile care ar duce la amânarea alegerilor.

Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Nu s-au putut organiza în iunie cu măsuri de siguranță suficiente. Parlamentul a decis să aibă loc pe 27. Nu am stabilit nici eu, nici Guvernul. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și se iau măsuri stricte se pot organiza alegeri. Care e momentul critic când nu se pot organiza alegeri trebuie să ne spună MS și INSP.

 • Epoch Times Romania: Cum vedeți racolările de primari PSD în PNL? Dacă moțiunea de cenzură trece ne putem aștepta la un guvern de uniunea națională?

Pot să vă spun franc: nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului. E o boală gravă a politicii românești. Eu nu mi-am schimbat opinia. Coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD.

 • Realitatea Plus: La cât ajunge deficitul bugetar, scăderea economică? Procentul pentru creșterea pensiilor e 14%?

Am discutat cu premierul, dar despre date concrete va discuta guvernul, când are pregătit proiectul de rectificare și îl va prezenta public

 • Digi24: Ați discutat dacă actuala lege a carantinei e declarată neconstituțională?

Am mai fost în situația în care legea carantinei a fost scoacă din funcție. Atunci PSD a tras prea mult de timp și ne-am trezit în situația cu foarte mulți bolnavi. Acum au fost atacate 2 articole și sunt destul de optimist în privința evoluției. Dacă se declară neconstituționale, cred că Parlamentul nu își permite încă o tergiversare.

 • Adevărul: Credeți că moțiunea va trece și, dacă da, unde va pleca Guvernul, acasă sau la pușcărie cum a zis Marcel Ciolacu?

Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD din fericire toată lumea a știut că avem un guvern minoritar până la alegeri. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guvernze, în scurt timp PSD a făcut pasiune din a depune moțiuni trebuie, nu trebuie. Nu trebuie, e un demers strict populist. Mai sunt câîteva luni până la alegeri. probabil PSD vrea să convingă că se opune unui guvern care gestionează criza, care pregătește alegerile. Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea.

 • PRO TV: Ar putea România să ia în calcul încheierea unui precontract cu Rusia pentru vaccin?

Nu există validare externă pentru acel vaccin. România e în UE și încheie precontracte în UE.

 • B1 TV: Există un plan pentru distanțarea în școli?

Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local. Nu este posibil să stabilim de la bucurești dacă într-o școală din brăila sau altă parte poate să înceapă școala îân bune condiții. Întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește găsirea acestor soluții.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis/