noiembrie 28, 2020
SOCIAL STIRI

INTERVIU – Gheorghe Neață, un liberal în județul lui Dragnea

Gheorghe Neață este candidatul PNL pentru primăria comunei Orbeasca din județul Teleorman. Comuna este condusă de 8 ani de un primar PSD, unul dintre apropiații fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

PNL a declanșat ofensiva la nivelul județului Teleorman. Gheorghe Neață este unul dintre candidații PNL cu șanse reale în lupta cu vechea administrație PSD.

Reporter Alert24 (R): Sunteți candidatul PNL la funcția de primar al Comunei Orbeasca din Teleorman. Ce vă motivează să candidați la primărie?

Neață Gheorghe: Ca să fiu sincer cu dumneavoastră, candidez pentru că nu mai suport situația din comuna în care m-am născut și am crescut. Cu excepția târgului deschis acum 6-7 ani, comuna noastră a rămas, timp de aproape un deceniu, încremenită în timp.

N-avem drumuri, n-avem străzi, nu au fost făcute investiții. Tot Teleormanul se mișcă, merge înainte, se dezvoltă. În Orbeasca, nu avem nici măcar canalizare. Pentru mine starea actuală de fapt este de neconceput. M-am născut, am crescut în Orbeasca și nu mai pot suporta să văd că localitatea noastră rămâne în urma tuturor comunelor din Teleorman.

Sursă – Alert24.ro  Comuna Orbeasca după o ploaie seriosă

R: Sunteți reprezentantul PNL într-un județ roșu, județul lui Liviu Dragnea. Cum vedeți lupta politică într-un județ controlat autoritar de PSD?

Neață Gheorghe: Un județ, un oraș, o comună, un sat, un cătun, niciuna dintre aceste unități administrative nu aparțin unui om sau unui partid. Nici una! Ele aparțin oamenilor care trăiesc în ele. Ei trebuie să decidă cu privire la soarta lor.

Este un alt motiv pentru care candidez. Sunt sătul de această mentalitate greșită conform căreia Orbeasca aparține PSD sau primarului actual. Nu! Este greșit! Orbeasca aparține oamenilor care locuiesc și plătesc taxe în ea. Da, ea a fost confiscată de interese obscure care o țin în loc. Dar Orbeasca aparține oamenilor care vor vota schimbarea în bine a localității.

Lăsând la o parte ce se întâmplă la nivel județean, la mine în comună, în Orbeasca, PSD nu a adus nici canal, nici investiții, nici fonduri guvernamentale, nici europene. Și, țineți cont, cu mici pauze, PSD a fost la guvernare în toată perioada în care actualul primar a stat la primărie. Degeaba! Este un adevăr, nici măcar nu este un atac la adresa actualei administrații. Ca atare, oamenii, adevărații stăpâni ai comunei Orbeasca, nu au de ce să mai creadă în promisiunile unui primar PSD. Eu cred cu sinceritate că PNL poate aduce schimbarea la nivel național. Iar la nivel local, cred că oamenii vor vota un om, nu o siglă.

R: Care este experiența dumneavoastră profesională și în ce fel vă poate ajuta pentru funcția de primar

Neață Gheorghe: Atunci când m-am hotărât să candidez pentru a schimba ceva în Orbeasca, mi-am pus eu însumi această întrebare.

La mine în casă, ai mei au apreciat mereu faptele, nu vorbele. Am absolvit Facultatea de Inginerie Economică în Agricultură și Managementul Dezvoltării Rurale. Astfel am clădit, cu mâinile mele, o fermă și continui să muncesc, în fiecare zi, la ea. Munca adevărată nu este niciodată rușinoasă. Nu-i nicio rușine să te urci pe tractor. La semănat, la treierat, n-o să mă găsiți cu cămașă albă la marginea câmpului.

Vreau să aduc această mentalitate, a mânecilor suflecate și a muncii cinstite, în primărie. Nicio sarcină nu este prea mică pentru a beneficia de atenția primarului. Niciun proiect nu este prea mic pentru a solicita atenția necondiționată a întregii echipe de la primărie.

Apoi, am fost mereu interesat și dedicat comunității mele. Am pus bazele Registrului Fermierilor la APIA și am schimbat, în bine, viața fermierilor din șapte comune. Îmi place să-mi ajut semenii și să fiu alături de ei. În sentimentul acela unic al lucrului în echipă îmi găsesc împlinirea. Și vreau să-i învăț pe toți oamenii din primărie să facă asta.

Nu în ultimul rând, dorința mea de a ajuta oameni și de a aduce lucruri bune în comunitatea mea m-a făcut să particip activ în viața comunei Orbeasca, în calitate de consilier local. Am învățat multe din acest rol. De la legislație specifică, la proceduri, de la contactul cu oamenii, la lupta pentru ceea ce este corect și drept, acea perioadă mi-a oferit un set bine definit de calități pe vreau să le pun în slujba oamenilor din Orbeasca.

R: Cum vă propuneți să dezvoltați comuna în cazul în care veți câștiga mandatul de primar?

Neață Gheorghe: Mereu m-am uitat la procesul electoral gândindu-mă că efortul colosal nu este cel depus pentru câștigarea alegerilor. Efortul începe în prima zi de când intri la primărie și te apuci de treabă. Acolo este greul pe care trebuie să-l duci. Sunt tânăr și am puterea de a dezvolta această comună.

Vreau să rezolv problema apei și a canalizării. Pentru că, pur și simplu, este inadmisibil să trăiesc într-o comună de talia unui oraș care este măcinată de problemele specifice unui cătun. Oamenii își doresc o viață civilizată. Acesta este primul pas. Vreau să redeschid școala din Orbeasca de Sus, vreau să încep un proces amplu de asfaltare și de reabilitare a șanțurilor de scurgere de la marginea drumurilor. Am și două proiecte de suflet pe care le consider esențiale, o școală profesională pentru copiii care-și pot construi o carieră din agricultură și un azil pentru bătrânii noștri, care ne-au crescut și cărora le datorăm totul.

Vor fi patru ani încărcați. Dar, la finalul acestei perioade, sunt sincer în a crede că peste patru ani mă voi uita în urmă și voi spune: am dat tot ce am avut mai bun, am făcut tot ce am putut, am urmărit fiecare țel al meu cu determinare și asta a adus mai mult bine în viața oamenilor.

R: Ce credeți că ar trebui să facă actualul primar și nu a făcut?

Neață Gheorghe: Dumneavoastră nu locuiți în Orbeasca. Se vede. Pentru că, dacă ați locui, ați ști că s-au scurs 8 ani în care nu s-a întâmplat nimic. Ca să corectezi greșeala cuiva, trebuie ca acel cineva să facă ceva în prima fază.

Actualul primar, o spun cu durere și cu părere de rău, inclusiv pentru domnia sa, care locuiește aici, nu a făcut nimic. Și e păcat că se întâmplă așa. Vă spun de ce. De la penultimul la ultimul recensământ, populația din Orbeasca a scăzut cu aproape 1.000 de oameni. E peste o optime! O optime din oamenii din Orbeasca au plecat definitiv pentru că nu au găsit aici o administrație care să ducă comuna la nivelul următor.

Suntem cea mai mare comună din Teleorman, suntem primii la numărul de locuitorii și ultimii la dezvolatre. În Orbeasca nu există canalizare, gaze și apă curentă. Suntem totuși în 2020, vorbim de lucruri normale.

R: Ce mesaj aveți pentru locuitorii Comunei Orbeasca?

Neață Gheorghe: Marin Preda era din Teleorman. El a spus la un moment dat: ”timpul nu mai are răbdare.” Lumea nu stă pe loc. Pe măsură ce actuala administrație a blocat comuna noastră în timp, tot Teleormanul s-a dezvoltat. Toată România a accesat fonduri europene și a mers înainte. S-au creat oportunități, s-au deschis noi linii de finanțare. Noi am fost spectatori. Am stat în dreapta în loc să luăm volanul în mâini și să ne scriem propriul destin.

Este timpul să recuperăm ce am pierdut, este timpul ca, împreună, să transformăm Orbeasca în localitatea pe care oamenii o merită. Mă bazez pe inteligența și pe pragmatismul acestor oameni care știu că am energia și tenacitatea de a transforma frustrările lor actuale în proiecte și proiectele în reușite.

 

 

Sursă foto – Alert24.ro

Related Posts

  1. Budica Stancu says:

    Intr-adevar este primul candidat la primarie pe care il apreciez , deoarece are atatea cunostinte si dorinta de modernizare si empatie pentru locuitori ,lucru care confirma ca traieste in acest sat uitat de timp.Si ca timpul nu mai are rabdare dupa atatia primari anteriori care au adus Orbeasca in ranndul comunelor sub dezvoltate.Eu il sustin din departare si ii urez mult succes!Am 66 de ani ,dar asa discurs mai rar .Foarte bun mult simt si la obiect.Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *