octombrie 31, 2020
FEATURED POLITICA STIRI

Macron schimbă guvernul. Cine este Jean Castex, noul premier al Franței?

În urma demisiei premierului Edouard Philippe și a echipei sale, președintele Emmanuel Macron a numit un nou șef al executivului francez. Jean Castex este noul premier al Franței, însărcinat să formeze o nouă echipă guvernamentală, echipă care va fi numită probabil la începutul săptămânii viitoare.

Conform RFI.ro, Jean Castex  este coordonator naţional însărcinat cu delicata strategie de ieşire progresivă din carantina impusă francezilor în urma epidemiei de Covid-19. Jean Castex are 55 de ani și este un apropiat al fostului şef de stat Nicolas Sarkozy. El a fost dealtfel reales recent, încă din primul tur de scrutin, primar al unei localități din Pirineenii francezi pe nume Prades unde candida din partea Republicanilor.

Bun cunoscător al sectorului spitalicesc dar si al meandrelor administrative – Castex este un înalt funcționar, absolvent al ENA, celebra Scoala Națională de Admnistrație – noul premier este un om de teren și apropiat aleșilor francezi, două atuuri de care va avea nevoie Emmanuel Macron în următorii doi ani ai mandatului său.

Fostul președinte conservator Nicolas Sarkozy, cu care Emmanuel Macron întreține relații bune și cu care se consultă destul de des, i-ar fi sugerat succesorului său să-și schimbe premierul după alegerile locale.

Aparent, actualul locatar de la Palatul Elysée i-a urmat sfatul, numindu-l premier pe cel care a fost în trecut secretar general adjunct al președinției franceze sub Nicolas Sarkozy. Tot în mandatele fostului preşedinte de dreapta, Castex s-a ocupat de marile evenimente sportive, lucru care l-a propulsat déjà de trei ani să pregătească şi Jocurile olimpice de la Paris din 2024.

 

 

Sursă foto – www.ladepeche.fr

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *