Lucian Mîndruță despre programul economic lansat de guvern – ”În seara asta nu mi-a fost rușine cu guvernul României, cum mă obișnuisem în anii din urmă”

Jurnalistul Lucian Mîndruță laudă programul economic de relansare a economiei lansat de guvernul Orban:

Am fost azi la prezentarea programului guvernamental „Recladim Romania”.

Ce-a fost bine: setup-ul profesionist, grafica decenta si informatiile de pe ecran bine prezentate, chiar daca nu sincronizate cu ceea ce spunea vorbitorul. Dar a fost mai bine asa.

Speech-uri cu care am ramas, fara notite:

Orban: sa terminam cu populismele, sa iesim din mlastina asta in care se tot promite fara fundament economic. Se referea, fireste, la promisiunile de mariri cu care stanga castiga de obicei alegerile. Bun ca mesaj, el insa cam obosit si mai jos cu energia decat de obicei.

Iohannis: prezidential. Adica scurt, simplu si cam conventional. Dar nah, nu era show-ul lui.

Raluca Turcan: cea mai bataioasa, a avut cateva sageti spre PSD care mi-au placut. In esenta, tradus in limba strazii: „buey, noi ne-am batut cu epidemia si-acum veniti voi sa ne reprosati ca n-a murit destula lume”. N-a zis asa, da’ cam asta e ideea.

Violeta Alexandru: multa empatie, am simtit sinceritate umana in spatele omului politic, desi in mod evident era si mai obosita ca Orban. Mi-a ramas o replica „in loc de Firea, am sa reduc eu traficul prin digitalizare”.

Citu: ne-am imprumutat mai ieftin ca anul trecut. Si-o sa ne mai imprumutam, vin titlurile de stat.

Popescu de la economie: de cateva ori gatuit de emotie, ca un elev scos la tabla in fata parintilor. Dar n-am ramas cu ceva, in afara de faptul ca santierele au crescut anul asta ca volum cu peste 10% versus 2019. Bine ca mai creste ceva.

Ministrul Transporturilor: mi-a ramas in cap metroul de la Cluj si o cantitate maricica de autostrazi, plus cai ferate. Miliarde peste miliarde.

Ce-a fost rau? Cam lung. N-au fost intrebari. Si mai ales a lipsit dresorul elefantului din camera, care sa-l faca sa stea in doua picioare si sa se joace cu mingea, ca lumea sa aplaude.

Care e elefantul din camera?

Simplu: de unde luam banii?

Programul de investitii de azi e minunat, dar executia lui va presupune ca statul se va retrage din postura de binefacator al fiecarui roman si se va concentra pe constructia infrastructurii, urmand ca de bunastarea oamenilor sa se ocupe cresterea economica rezultata dintr-o tara cu mai multe sosele, porturi si centrale energetice.

E un program liberal. Dar reusita lui depinde de forta de a nu cadea in populism, intr-un an electoral.

Va avea PNL curajul sa faca ce trebuie pentru tara, in loc de ce e bine pentru partid?

Orban pare decis ca da.

Insa afara, departe de Clubul Diplomatic din Bucurestei, o mie de primari liberali, prefecti si alti cetateni reprezentanti ai Romaniei lui „mie ce-mi iese” ar putea avea o alta parere.

Oricum, un lucru e de spus la final.

Macar in seara asta nu mi-a fost rusine cu guvernul Romaniei, cum ma obisnuisem in anii din urma. – a scris Lucian Mîndruță pe Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta