Dacă nu continuă relaxarea măsurilor, îngropăm economia. Șomajul în industria HoRECa va ajunge la 40% dacă restaurantele nu vor fi redeschise pe 15 iunie

Patronatele din turism au cerut Guvernului Orban, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre în 15 iunie în faza a doua de relaxare, și anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar numărul estimat al șomerilor din HoReCa va urca de la 30%, cât este estimat acum, la 40%.

Scrisoarea deschisă a  Asociației Restaurantelor din România (HORA)

„Azi au fost reactivați o parte dintre ei. Veniturile angajaților din industrie se bazează în mare parte pe bacșiș. Ei sunt astăzi în șomaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supraviețuirii.

Reluarea activității restaurantelor va diminua numărul de angajați care vor fi concediați. Azi se estimează că 30% din angajați își vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc săptămâna viitoare, numărul concedierilor va crește spre 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 150.000 de șomeri”, se arată în document.

Redeschiderea integrală a celor 40 000 de restaurante, hoteluri, baruri și cafenele ar duce la reintrarea pe piață a localurilor care nu au mai redeschis deloc, estimate azi la 27% din total, adică 10.800 de spații. Redeschiderea restaurantelor ar duce, potrivit patronatelor, și la ameliorarea conflictului dintre proprietarii de spații și operatori legat de cuantumul și plata chiriei.

Astăzi, aproximativ 10.000 de operatori din industria de turism au preluat integral sarcina chiriei, iar restaurantele aflate în conflict cu proprietarii intenționează să intre în insolvență.

Ratarea datei de 15 iunie pentru redeschiderea interioarelor restaurantelor va duce la diminuarea cu 50% a cifrei de afaceri in industrie. A 2-a etapă de redeschidere de pe 15 iunie va fi un impuls, un boost pentru industriile suport, partenere: legume și fructe, procesatori de carne, ape minerale și răcoritoare, bere, vin, lapte și produse lactate, panificație, furnizori de echipamente și servicii” – se arată în scrisoarea patronatelor HoReCA

 

 

Sursă foto –  www.singleplatform.com