Fost director MI6, serviciului secret britanic – Virusul Wuhan a apărut în laboratoarele chineze

Conform The Telegraph, Sir Richard Dearlove, fostul şef al Serviciului de Informaţii Secrete Britanice (MI6), a declarat pe podcastul Planet Normal al publicaţiei că un raport ştiinţific publicat săptămâna aceasta de către o echipă de cercetare mixtă norvegiano-britanică sugerează că pandemia cauzată de COVID-19 este rezultatul „scăpării” virusului Wuhan dintr-un laborator chinez.

„Cred că acest lucru a început ca un accident … dar se ridică problema, presupunând că Beijing-ul ar admite vreodată responsabilitatea pentru asta…, va plăti reparaţii? Cred că acest lucru va îndemna fiecare ţară din lume să îşi regândească relaţia cu China şi să schimbe comportamentul comunităţii internaţionale faţă de conducerea chineză”, a declarat, pentru The Telegraph, Sir Richard Dearlove, şeful MI6 între 1999 şi 2004.

Sugerând că este posibil ca oamenii de ştiinţă chinezi să fi efectuat experimente ascunse privitoare la splicing (editare, inserare) de gene asupra unui coronavirus de liliac în momentul în care virusul a scăpat din cauza unor probleme de securitate biologică în laboratoarele chineze, Dearlove a spus:

„Este o afacere riscantă dacă greşeşti. Uitaţi-vă la poveştile … despre încercările conducerii de a bloca orice dezbatere despre originile pandemiei şi modul în care oamenii au fost arestaţi sau reduşi la tăcere. N-ar trebui să mai avem vreo îndoială cu privire la lucrurile cu care avem de a face”.

Deşi Dearlove nu a acuzat direct China de eliberarea intenţionată a virusului, în interviu şeful MI6 acuză Beijingul de minimizarea ulterioară a dimensiunii epidemiei.

„Desigur, chinezii trebuie să fi simţit, bun, dacă trebuie să treci printr-o pandemie, poate nu ar trebui să încerci prea tare s-o opreşti, aşa cum s-a întâmplat, să-ţi laşi concurenţii să treacă prin aceleaşi probleme pe care le ai tu”, a menţionat fostul şef al MI6.

 

 

Sursă foto – bbc.com