Ministrul Economiei – De ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe gigacalorie deși Termo Energetica o cumpără cu 196 lei de la ELCEN?

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a contestat programul de guvernare propus de PNL care prevede anularea subvențiilor pentru căldură. Aceasta a scris pe Facebook:

O altă grozăvie în Programul de guvernare al Guvernului Orban 2: anularea subvențiilor la căldură!

Din cauza obsesiei de a ma ataca pe mine, PNL e gata să tripleze facturile la căldură în întreaga țară. Au scris negru pe alb în programul lor: „Modul de lucru prin care toată populația primește indirect subvenție trebuie să înceteze”.

PSD se va opune, la fel cum a făcut-o deja la Senat, unde a respins ordonanța lui Orban prin care se înlătura plafonul la facturile pentru curent și gaze naturale.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu i-a răspuns tot pe Facebook:

Din seria ce se întâmplă cu banii care sunt administrați de primarul general al Capitalei:

Doamna Gabriela Firea are obligația să răspundă la o întrebare vitală: de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN? Răspunsul cu siguranță va fi unul revelator!

Oare nu cumva din așa zisa subvenție, pe care spune că o plătește pentru cetățenii ”din blocurile vechi de apartamente, care nu și-au permis financiar să se mute în blocuri noi sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, acoperă de fapt și pierderile de pe rețeaua avariată, pe care nu a fost în stare să o modernizeze?!? Nu este o noutate pentru nimeni că sistemul de termoficare din București, aflat în grija Primăriei Municipiului București, este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Dar primarul Capitalei, doamna Firea, în loc să prezinte soluții aruncă cu acuzații nefondate!

Ce se întâmplă cu suma de 299,51 lei?!?! Ce acoperiți de fapt cu această sumă? Cred că bucureștenii au dreptul să afle aceste informații!

Așa cum am mai anunțat, dar vreau să o fac din nou, am discutat cu cei de la BERD despre posibilitatea unor împrumuturi pentru a moderniza ELCEN, dar și rețeaua de termoficare din București, pentru o soluție integrată, eficientă cu costuri mai mici pentru bucureșteni. Pentru că, spre deosebire de cei din PSD, care doar vorbesc, noi, cei din PNL găsim și soluții la problemele pe care fie nu le-au rezolvat, fie le-au provocat.

P.S. Poate înțelege dna Firea dacă explic din nou: definirea consumatorului vulnerabil nu are nicio legatură cu subvenția pe care Consiliul General o acordă bucureștenilor. Consumatorul vulnerabil va fi definit de un comitet interministerial, care va fi condus de Ministerul Muncii, pentru că acolo este materia de drept, unde va fi prezent și Ministerul Dezvoltării, pentru că acolo sunt primariile. Și va fi implicat și Ministerul Ecomomiei și Energiei. Definirea consumatorului vulnerabil nu o împiedică nicio primărie să dea subvenții în continuare. Lăsați campania electorală și treceți la treabă! – a scris pe Facebook Virgil Popescu

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/pg/gabifirea/photos