Președintele Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a realizat un raport asupra evoluției partidului în perioada 2016-2019, care conține critici extrem de dure, subliniind că în această perioadă formațiunea a avut „orientări strategice neinspirate, decizii tactice mai puțin fundamentate și deficiențe în a înțelege contextul politic global”.

sondaj

Materialul critică în termeni duri adoptarea OUG 13, modificările la legile justiției și discursul urii promovat de PSD.

Acesta a scris pe pagina de Facebook:

”Raportul de față este un exercițiu de sinceritate în primul rând cu mine însumi, dincolo de orice datorie morală sau profesională. E un risc asumat. Însă doar așa partidul va rămâne viu. Documentul de față prezintă echidistant ceea ce s-a făcut bine în plan economic, social și politic, de către PSD, în ultimii ani, dar mai ales ce s-a făcut rău.”

Principalele concluzii ale raportului:

  • Între alegerile parlamentare din 2016 și cele pentru Parlamentul European, respectiv turul I al alegerilor prezidențiale din 2019, Partidul Social Democrat a reușit contraperformanța de a pierde aproximativ 1,2 milioane de voturi. Mai mult, potrivit ultimelor sondaje, această ”hemoragie” continuă, PSD fiind opțiunea a din ce în ce mai puțini români și asta în ciuda unei guvernări în timpul căreia nivelul de trai a crescut.
  • Asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului.
  • PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență, iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism.
  • Valorile tradițional-conservatoare au devenit, în ultimul timp, singura tușă folosită în discursul public al PSD, în detrimentul valorilor social-democrației europene și al abordărilor modernist-progresiste.
  • Societatea românească a considerat adoptarea OUG 13 ca fiind o rupere a contractului social generat de oferta electorală a PSD. Protestele care au urmat au fost cele mai mari și pe cea mai lungă perioadă din ultimii 30 de ani.
  • Un alt moment în care PSD și guvernul au greșit a fost 10 august 2018. Modul controversat în care a fost gestionat protestul și imaginea publică rezultată au produs o adevărată traumă socială care, inevitabil,s-a răsfrânt asupra guvernării și a PSD.
  • Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.

Documentul integral poate fi descărcat și citit AICI.

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/photo.php