Suntem aproape de o pandemie? Care sunt sfaturile experților în privința virusului chinezesc

Virusul apărut în China se extinde cu repeziciune la nivel mondial. Conform ultimelor informații, cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta în Irlanda de Nord. În China, 26 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au fost depistate până acum și în alte state din Asia.

Harta orașelor chinezești închise din cauza virusului

Orașul Wuhan este epicentrul focarului și a fost primul oraș care a oprit transportul și a declarat carantină. O zi mai târziu, orașele din apropiere au anunțat măsuri similare.

Autoritățile chineze au încurajat oamenii din orașul Wuhan să poarte măști chirurgicale în public pentru a contribui la reducerea răspândirii noului coronavirus.

Întrebarea este dacă această măsură funcționează?

Mulți specialiști în boli infecțioase spun că măștile de unică folosință care acoperă nasul și gura pot ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor dacă sunt purtate corect și folosite în mod constant.

Dr. Mark Loeb, specialist în boli infecțioase la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a declarat pentru New York Times, că un studiu făcut în timpul unui focar de coronavirus SARS a constatat că purtarea corespunzătoarea a unei măști, reduce riscul de infecții la lucrătorii din domeniul sănătății cu aproximativ 85%.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au instruit spitalele să solicite pacienților care au febră sau boli respiratorii și au călătorit recent în China sau au venit în contact cu cineva care a călătorit acolo, să poarte o mască chirurgicală.

Sfaturile experților în domeniu cuprind următoare indicații:

  1. Spălarea mâinilor frecvent și mai ales înainte de a mânca.

  2. Folosirea dezinfectatului de mâini, este eficient împotriva virusurilor respiratorii.

  3. Este important să țineți mâinile departe de față pentru că virusurile respiratorii nu se iau prin pielea, ele se infectează prin membranele mucoase: ochii, nasul și gura.

  4. Purtarea măștilor medicale în zonele foarte aglomerate

 

 

Sursă foto – sknews.com